BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Çelik CHP'yi kendi genelgesiyle vurdu

AK Parti'li Hüseyin Çelik, alkol düzenlemesine karşı çıkan CHP'ye 1944 yılında çıkan genelgeyi okuyarak cevap verdi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Meclis'ten geçen alkollü içkiler ile ilgili yasa için Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tutumunu eleştirdi.

1944 yılında CHP’nin bütün illere gönderdiği genelgeyi okuyan Çelik, “AK Parti yaptığı zaman laikliğe aykırı oluyor da CHP’nin bu genelgesi nedir?” dedi.

Kırşehir'e bir dizi açılış için gelen Hüseyin Çelik, TBMM'den geçen alkollü içkilerle ilgili yasanın hiç de doğru bir zeminde tartışılmadığını söyledi. Çelik, “Türkiye alkol tüketimine bir sınırlama getirmiyor. Bunun satışına ve servisine de bir yasak getirmiyor. Bunu kim içip içmeyeceğine biz değil bireylerin bizatihi kendisi karar verir. Fakat dünyanın bütün medeni ülkelerinde olduğu gibi alkol ve sigara meselesi belli düzenlemeleri gerektirir.” şeklinde konuştu.

Çelik, bu düzenlemelerin en güzel örneklerinin demokrasinin iyi bir şekilde yaşandığı İskandinav ülkeleri olan İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerde görüldüğünü kaydetti. Bu ülkelerde belirli saatlerde alkol yasağı olduğunu hatırlatan Çelik “İskandinav ülkelerine bakın, demokrasinin en iyi uygulandığı üç dört ülke orada. İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerde bile gecenin belli saatlerinde sabahın belli saatlerine kadar alkol satışı yasaktır.” diye belirtti.

CHP’nin 1944 yılında bütün illere gönderdiği genelgeyi okumak istediğini kaydeden Hüseyin Çelik, "Bakın genelgede şunlar yazıyor." diyerek genelgeyi okudu: 'Bazı kasabalarda açılan şehir kulüplerinin kumar ve içki alışkanlığı yaymakta olduğu anlaşılmıştır. Partili arkadaşların şehir kulüplerinin bu zararlarını önleyecek şekilde hareket etmeye çalışmaları ve kendilerini bu kulüplerde kumar mahiyetinde olan oyunlardan çekinmeleri için vilayet idare heyetinizin dikkat ve alakasını rica ederim. Bu gibi şehir kulüplerinin açılmasında ve idaresinde kumar ve içkiyi genişlettirecek ve memurlarımızın fena itiyatlara götürecek şekile girmemesi için idare amirliğimizce icap eden tedbirlerin alınması hususu dahiliye vekaletinden ayrıca rica ederim. Mahalli idare amirleriyle el ele vererek bu nevi yıkıcı hareketlerin önlenmesini önemle rica eder, sevgi ve saygılar sunarım.'

Alkol ile ilgili yasayı beş kelimeyle özetleyen Çelik, “Bir; içki özendirilmesi yasaklanıyor. İki; teşvik edilmesi yasaklanıyor. Üç; reklamının yapılması yasaklanıyor. Dört; promosyon malzemesi getirilmesi yasaklanıyor. Beş; kampanya konusu haline getirilmesi engelleniyor. Bu da Anayasa'nın gençleri alkolizmden koruma ile ilgili amir hükmüdür. Olması gerekendir.” dedi.

Bu konunun başka yöne çekilmemesi gerektiğini dile getiren Çelik, “Yapılanlar ortadadır, bunları farklı yerlere çekmeyelim. Bu konuları doğru zeminde tartışalım. Nesillerimizi korumak zorundayız. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan, kumardan, alkolizmin zararlarından korumalıyız.” şeklinde konuştu.