BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çelebi patronlara sert çıktı

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'den hodri meydan. Tuzla tersanelerindeki greve destek veren Çelebi işverenleri uyardı.

Abone ol

DİSK'e bağlı Türkiye Liman, Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikasının (Limter-İş) aldığı karar üzerine, tersane işçilerinin grevi devam ediyor.

Grev yerine gelerek burada bir açıklama yapan Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 15-16 Haziran işçi direnişinin 38. yılında hala 38 yıl önceki gibi örgütsüz bir halde köle koşullarında işçilerin çalıştırıldığını ifade etti.

Tuzla tersanelerinde yasa dışı, işçi sağlığına ve iş güvenliğine uygun olmayan koşulların olduğunu savunan Çelebi, işverenlere, Tuzla tersanelerindeki ölümleri durdurma çağrısında bulundu.

Çelebi, taleplerini ve isteklerini 27 Şubatta yaptıkları eylemlerle ortaya koyduklarını, tersanelerdeki sürecin bir sektörel izleme kurulu tarafından yönetilmesini istediklerini belirterek, işverenlerin diyaloğa yanaşmadığını ileri sürdü.

Süleyman Çelebi, Tuzla tersanelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün uygulanmasını, taşeron sisteminin kaldırılmasını, çalışma saatlerinin 7.5 saat olmasını ve kayıt dışı ekonominin son bulmasını istediklerini vurguladı.

Devlet tersanelerinde böylesine ''acımasız'' ve ''insanlık dışı'' çalışma koşullarının olmadığını, bugün tamamen özelleştirilen üretimin sorunu daha da büyüttüğünü savunan Çelebi, ''İnsanca yaşamak için yasa dışı koşullarda üretim yapılmaması için ölümlerin durdurulması için biz iş verenlere burayı zindan edeceğiz. Buranın tekstil sektörü olmadığını söylüyorlar. Biz de onu söylüyoruz. Burası ağır iş kolu, ona göre çalışma düzeni burada kurulsun istiyoruz'' diye konuştu.

Çelebi, bir süredir Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Limter-İş, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Dok Gemi-İş ve Türk Tabipler Birliği (TTB), Mimar ve Mühendisler Odası ve konunun uzmanı akademisyenlerin de içinde olduğu bir sektörel izleme kurulu oluşturmak çabası içinde bulunduklarını ifade ederek, bu kurulun hem Tuzla tersanelerinin hem diğer tersanelerde işçi sağlığı ve iş yeri güvenliği konusunda çalışmalar yapmasını istediklerini kaydetti. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ama duymuyorlar, görmüyorlar ve sonuca müdahale etmiyorlar. İktidar topu taca atarak bu işi çözemez. Bu işin sorumlusu çalışma Bakanlığı, hükümettir, bu ülkeyi yönetenlerdir. Marifet buradaki törenlerde gemileri yüzdürmek değil, gemileri üretenlerin çalışma koşullarını düzenlemektir. Biz tersaneler kapansın demiyoruz, elbette çalışsın. İnsan onuruna yakışır bir biçimde çalışmalılar. Burada üretim yapan patronları, GİSBİR yönetimini uyarıyoruz. İlan ediyoruz, patronların kucağında sendikacılık yapan değil, gerçekten işçi haklarını koruyan Limter-İş, DİSK ile masaya oturmak zorunda, onlarla bu sorunu çözmek zorunda.''

Tuzla'daki işçi önlemlerini engellemek için yapılması gerekenleri sıralayan Çelebi, izleme kurulu tarafından öncelikle acil önlemler paketinin kamuoyuna açıklanması, daha sonra çalışma ortamının yeniden yapılanması için çalışmaların başlatılması ve nihayetinde uluslararası sözleşmelere, işçi sağlığına uygun uygulamaların başlatılması gerektiğini kaydetti.

LİMTER-İŞ BAŞKANI DİNÇ

Limter-İş Başkanı Cem Dinç de sendika olarak tersanelerinde 16 yıldır mücadele ettiklerini, 16 yıldır Tuzla tersanelerinde bir ''vahşetin'' yaşandığını ve işçilerin ölüme gönderildiğini savundu.

Dinç, bugüne kadar 99 tersane işçisinin hayatını kaybettiğini dile getirerek, tersanelerdeki sorunun sadece işçi ölümleri olmadığını, işçilerin burada yaralanmalar, kazalar ve meslek hastalıkları ile yüz yüze olduklarını söyledi.

Dinç, ''TOBB, bu ölümlere çözüm bulmaya çalıştı ama cumartesi günü yapılacak toplantıya Limter-İş katılıyor diye GİSBİR katılmadı. İşçisiz, Limter-İş'siz bir çözüm olamayacağını biz yıllardır söylüyoruz. Limter-İş'siz çözüm bulunmaya çalışılıyor. Patronlar boş durmuyor. Bizlere 'bilinçsiz, cahil' dediler, 'bile bile intihar ettiğimizi' söylediler. Öyleysek bu gemileri nasıl yapıyoruz? Asıl cahil olan, bilinçsiz olan tersane patronlarıdır. Biz dünyayı omuzlarımızda taşıyoruz'' diye konuştu.

Tersane patronlarının, greve katılan işçileri işten atmakla tehdit ettiklerini ileri süren Dinç, yarın bir tek işçinin işten atılması durumunda o tersanenin önünde olacaklarını söyledi.

Dinç, ''Bundan sonra iş cinayetleri karşısında ellerimizi, güçlerimizi birleştirmenin zamanıdır'' dedi.

GREV SÜRÜYOR

Tersaneler Caddesi'nde Limter-İş'in bugün sabah saatlerinde başlattığı greve, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, bazı DTP'li milletvekilleri, DİSK'e bağlı diğer sendika ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri destek veriyor.

Greve katılan işçiler ile tersanelere çalışmak üzere giren işçiler arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanıyor.

''Tuzla işçisi yalnız değildir'', ''Tersane işçisi köle değildir'', ''İşçiler birleşin ölümleri durdurun'' sloganları atan gruptakiler, zaman zaman halay çekiyor.