BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  GÜNCEL

Çeçen lider Kadirov: Ukrayna'ya asker göndermedim

Rusya'nın desteklediği Ramazan Kadirov, Ukrayna'nın doğusuna hiçbir Çeçen askeri göndermediğini söyledi. Financial Times gazetesi bazı Çeçenlerin Kadirov'un emriyle Moskova yanlısı ayrılıkçıların saflarında savaştıklarını iddia etmişti.

Abone ol

Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin lideri Ramazan Kadirov, Moskova yanlısı ayrılıkçılara destek için Ukrayna'nın doğusuna asker gönderdiği iddiasını yalanladı.

Kişisel Instagram hesabı üzerinden bir açıklama yapan Kadirov, "hiçbir Çeçen askerinin ya da Çeçen askeri konvoyunun" Ukrayna'da savaşmadığını söyledi.

Ancak Kadirov açıklamasında dünyada iki milyonu Çeçenistan dışında olmak üzere üç milyon Çeçenin yaşadığına dikkat çekti.

Çeçen lider, "Bu Çeçenlerin hangilerinin nerede oluklarını bilemeyiz, bilmemiz de gerekmiyor. Tıpkı Kiev yönetiminin, Ukraynalılardan kimlerin (Çeçenistan'ın en büyük kenti) Grozni'de savaştığını bilmediği gibi..." ifadesini kullandı.

Rusya: Haberler uydurma

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de, Ukrayna'da Çeçenlerin ayrılıkçılarla aynı saflarda çalıştığı yönündeki haberlerin "yabancı medyanın uydurması" olduğunu söylemişti.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Çeçen militanların, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların saflarında savaştıklarını öne sürmüştü. Gazeteye göre, bu gelişme Ukrayna'da krizi daha da tırmandırabilir.

Financial Times'ın Donetsk'te bölgesel hastanenin önünde konuştuğu altı Çeçen, ayrılıkçılara yardım etmek için bir hafta önce buraya gelen Çeçen birliğinde yer aldıklarını belirtmişti.

Adının Selimhan olduğunu söyleyen 33 yaşındaki bir militan, "Emri başkanımız Ramazan Kadirov verdi. Çağırdılar, biz de geldik" demiş, birliklerinin adının "Vahşi Tümen" olduğunu söylemişti.

Ukrayna yetkilileri, Çeçen militanların varlığının Kremlin'in bölgeyi istikrarsızlaştırma çabalarının kanıtı olduğu görüşünde. Kiev yönetimi Rusya'yı, "Ukrayna'ya terör ihraç etmekle" suçluyor.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ise Rus askerlerinin Ukrayna'da ayrılıkçılara yardım ettiği iddialarını reddediyor.