BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Cari açıkta ezber bozuluyor

Cari açıktaki gerileme sürüyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sevincini dile getirdi.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Haziran ayında cari açığın 4,2 milyar dolar ile son 10 ayın en düşük seviyesine gerilediğini belirterek, "Cari açık yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 30 azalarak 31,1 milyar dolar oldu. Cari açıktaki iyileşme ihracat artışından kaynaklanıyor. Bir taraftan ekonomimiz büyüyor, diğer taraftan cari açığımız düşüyor, ezber bozuyoruz." dedi.

Bakan Çağlayan, Ödemeler Dengesi istatistiklerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, açıklanan cari açığın ekonomik durumdaki iyileşmenin bir göstergesi olduğunu söyledi. Haziran ayındaki açığın aylık bazda son 10 ayın en düşük açığı olduğunu, yıllıklandırılmış 63,5 milyar dolar açığın ise son 12 ayın en düşük düzeyi olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Şu an itibarıyla OVP hedefi olan 64,5 milyar dolar seviyesinin altındayız.” Cari açıktaki iyileşme ihracat artışından kaynaklandı. Bunu Avrupa ve Orta-Doğu krizlerine rağmen ihracatını artırmayı başarmış sanayicimize, işadamımıza borçluyuz." ifadelerini kullandı.

Bakan Çağlayan altı aylık hizmet ihracatının 15,9 milyar dolar ile rekor kırdığını, altı aylık mal ihracatının 79 milyar doları aşarak rekor kırdığının altını çizdi. Geçen yıla göre mal ihracatında artışın yüzde 14,6 olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, "Bu uzun vadeli stratejimizin bir parçası. Bakanlık olarak özellikle 2009’dan bu yana pazar çeşitlendirmeye çok önem veriyoruz. Yeni pazarlarda ticaret müşavirlikleri açıyoruz. STK’larla ortak çalışıyoruz. Bugünkü rakamlar bu çalışmaların bir sonucu." diye konuştu.