BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

ABD havaalanına Türk mermeri

Amerikan tarihinin sembol isminin adını taşıyan JFK havaalanı Türk mermerleriyle yenilenecek.

Abone ol

ABD'nin New York eyaletindeki JFK Havalimanı'nda yapılacak yenileme çalışmalarında Türk mermeri kullanılacak.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, AA muhabirine, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın girişimleri sonucu dünyanın en önemli havalimanlarından biri olan JFK Havalimanı'nın yenilenmesi projesinde Türk taşlarının kullanılmasına imkan sağlandığını söyledi.

Erdinç, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve JFK Havalimanı işleticisi arasında imzalanan protokolle, havalimanının 1 nolu terminali girişindeki 6 bin 780 metrekarelik bölümünde Burdur bej mermerinin kullanılacağını bildirdi.

220 BİN DOLARLIK TAŞ HİBE EDİLECEK

Proje için kullanılacak 220 bin dolar değerindeki taşın birlik tarafından havalimanı idaresine hibe edileceğini aktaran Erdinç, şunları kaydetti:

''Yenilenecek New York JFK Havalimanı'nın Burdur bej mermeriyle döşenmesi Türk mermeri adına büyük bir tanıtım fırsatı getirecek. Yılda 50 milyon yolcu trafiğine sahip bu havalimanının en yoğun bölümlerinden birinde Türk taşları kullanılacak. Bu milyonlarca dolarlık tanıtım anlamına geliyor. Toplam 1 milyon metrekare alana sahip 5 terminalden oluşan havalimanının diğer terminalleri de etap etap yenilenecek. Diğer etaplar için Türk taşlarının satışı konusunda görüşmeler devam ediyor. Projenin toplamında 40-50 milyon dolarlık taş temini olacağı tahmin ediliyor.''

YÜKSEK MALİYETLİ PROJELERDE TERCİH TÜRK MARKALARI

Erdinç, ABD'nin 2008 mortgage krizi öncesine kadar Türk doğaltaş sektörünün en büyük pazarı olduğunu, bu pazarda özellikle işlenmiş traverten ürünlerinin yüksek satış hacimlerine ulaşmış olduğunu söyledi.

Özellikle yüksek maliyetli projelerde Türk taşlarının yoğun olarak tercih edildiği ABD pazarına kriz sonrası ihracatın ise yarı yarıya düştüğünü belirten Erdinç, şöyle devam etti:

''Son dönemde biraz toparlanma görülse de durgun bir seyir izleniyor. JFK Havalimanı'nda iddialı olduğumuz bir taşımız olan Burdur bej mermerinin döşenecek olması bu pazara yönelik motivasyonumuzu artıracak. Bu projeyle birlikte önemli bir referans kaynağı da edinmiş olacağız. Dünyada buna benzer büyük projelerde bej mermerimizin kullanımının artacağını düşünüyoruz. Orta vadede bu durum ihracat rakamlarımıza yansıyacaktır.''

Erdinç, dünyada diğer pazarlarda ise Güney Asya, Türk Cumhuriyetleri, bazı Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere geniş bir coğrafyadan krize rağmen yüksek talep alındığını dile getirerek, doğal taş sektöründe yılın ilk yarısında ihracatın önceki yıla göre yüzde 11 artışla 858 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

-İç piyasa dünyanın tersine işliyor-

Arslan Erdinç, Türk doğal taş ürünlerinin, dünyadaki prestijli projelerde tercih edilmesine rağmen iç piyasada durumun farklı olduğunu ifade etti.

Sektörün, Türkiye'deki projelerde yer edinmekte zorlanmasından yakınan Erdinç, şunları söyledi:

''Türk taşlarına dünyadan talep yağıyor, ama Türkiye'deki projelerde Çin'den ithal edilen granit kullanılıyor. Çin'den ithal edilen granit ile bej mermerin fiyatı, Türkiye pazarında hemen hemen aynıdır. Dünyada ise Türk mermeri, granitin 3 katı fiyatla satılır. Sağlığa olumsuz etkileri nedeniyle dünyada granit iç mekanlarda tercih edilmez. Türkiye'de ise hastane projelerinde dahi ithal granit kullanılıyor. Türkiye'de sadece bir havalimanında Türk taşı kullanıldı. Diğer havalimanlarında granit ağırlıklı bir tercih yapıldı. Bu tablonun değişmesi için yoğun çaba gösteriyoruz''