BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çapulcunun anlamı değiştirildi mi?

Gezi Parkı protestocuları için Başbakan Erdoğan'ın söylediği 'çapulçu' kelimesinin TDK'daki anlamı değiştirildi mi?

Abone ol

Başbakan Erdoğan 'çapulcu' dedi, herkes bu kelimenin peşine koştu. Kimsenin bilmek istemediği bu söz protestolar sonrası kıymete bindi. Protesto edeni de etmeyeni de çapulcu kelimesini dilinden düşürmüyor.

İşte bu ortamda Gezi Parkı protestocularının ortaya attığı çapulcunun sözlükteki anlamının değiştirildiği iddiası gözleri TDK'ya çevirdi.

2010'DAN BU YANA AYNI

İşte TDK'da çapulcunun karşılığı:

"Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı (çapulcu)"

Türk Dil Kurumu Başkanlığı (TDK), sözlüklerindeki "çapulcu" kelimesinin anlamında herhangi değişiklik yapılmadığını açıkladı.

TDK'dan yapılan yazılı açıklamada, yazılı ve sözlü basında TDK sözlüğünde "çapulcu" kelimesinin anlamının değiştirildiği iddiasının yer aldığı belirtildi.

Kurumun hazırladığı ve şu anda satışta olan 11. baskı Türkçe Sözlük'ün 2010'da yayımlandığına işaret edilen açıklamada, "Bu sözlükte 'çapulcu' kelimesinin tarifi neyse internet sayfamızdaki sözlüğümüzde yer alan tarif de aynıdır. Herhangi bir değişiklik söz konusu değildir" ifadeleri kullanıldı.

ANLAMLAR ANİ KARARLARLA DEĞİŞMEZ

TDK'nın, Türkiye'nin en köklü bilim kurumlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sözlük hazırlamak elbette gündemi ve halkta, dolayısıyla dilde yaşanan değişmeleri yakından takip etmeyi gerektirse de bir kelimenin sözlükte yer alan tarifinin değiştirilmesi, kazandığı yeni anlamların sözcüklere işlenmesi ani kararlarla yapılacak bir iş değildir. TDK'nın sözlüklerine halkta duyulan güvenin, bu tarz yanıltıcı haberlerle zedelenmek istendiği görülmektedir."

SOSYAL MEDYA İŞ BAŞINDAçapulcu.20130606123609.jpg

Sosyal medyada çapulcu ifadesinin anlamının değiştirildiği yönünde yazılar çıkmıştı.

Buna göre kelimeye örnek olarak Sait Faik Abasıyanık’ın, "Bütün çapulcu alayı başka kasabalara gittiler” cümlesi içinde yer alırken, şu an Necip Fazıl Kısakürek imzalı, "Çapulcuların teklifine boyun eğilmesini asla kabul etmem" cümlesinin kullanıldığı iddia edildi. Çapulcunun karşılığında ise "Başkasının malını çalan, yağman talan eden kimse, talancı, yağmacı, plaçkacı" olarak yazılı.

"ÇAPULCU" MARKA OLMA YOLUNDA

Türk girişimciler bu olaylarla aklımıza kazınan ‘Çapulcu’, ‘Biber Gazına Hayır’, ‘Gezi Parkı’ gibi birçok markanın tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulundu. WSJ’nin haberine göre, “Gezi Parkı” markasıyla da süt ve süt ürünleri, hazır çorba, tarım ürünleri, kahve-kakao, sebze meyve suları üretilebilecek.