BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,74
ALTIN 2.447,47
HABER /  GÜNCEL

Cansız manken direksiyon başında

Sürücü kurslarının verdiği eğitimi protesto eden Emin Sular, yanına oturttuğu cansız mankene araba sürdürdü.

Abone ol

 Kursların eğitimiden cansız mankenlerin bile geçeceğini iddia eden Sular, "Dünyada trafik kazalarına yılda ortalama 3 bin 500 vatandaşını kurban veren kaç ülke var?" dedi.

İzmir'de bulunan Emin Direksiyon Sürücü Akademisi Başkanı Sular, sürücü kurslarında verilen eğitimi protesto etmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

7 yıllık ralli sürücüsü ve 38 yıllık direksiyon eğitmeni olan Emin Sular, gelişmiş ülkelerin uyguladığı güvenli sürüş teknikleri ve defansif sürücülük eğitimiyle trafik kazalarının yüzde 80 azaldığını dile getirdi.

Sular, "Sürücülere, kontrollu alanlarda taşıtların dinamik özelliklerini öğrenme imkanı verilerek kendi sınırlarını anlamaları, ABS'li ve ABS'siz fren kullanma teknikleri, karda, buzda ve yağmurlu havalarda tehlikeleri önceden görme, tanımlama ve önlem alma öğretiliyor." şeklinde konuştu.

İstanbul Kağıthane'de ehliyetin parayla satıldığını, İzmir'de ise bazı sürücü kurslarının birbiriyle rekabete girerek fiyatları 100 liraya kadar düşürdüğünü söyleyen Sular, "Yetersiz sürücü eğitimi alan bir kişinin trafik kazası yapmaması imkansızdır. Beş dersle ağır vasıta, yani tır ehliyeti veriliyor." dedi.

Sürücü adaylarının direksiyon eğitiminin yarısının pistlerde olması gerektiğiyle ilgili kanun da olduğunu vurgulayan Sular, şunları söyledi: "Bu uygulanmıyor, yani sürücülük pistlerde öğretilmiyor. Aday, doğrudan şehir içine çıkarılarak o sürücü kursuna kayıt yaptırması cazip hale getiriliyor. Ben 38 yıllık eğitmen ve yedi yıllık ralli sürücüsü olarak diyorum ki ehliyet alacak kişinin, önce pistlerde hata yapa yapa eğitilmesi gerekir. Aday, şehir trafiğine çıkarılarak cansız bir manken gibi araba kullandırılıyor. Arabayı kendisinin kullandığını zannediyor, halbuki sağ taraftaki pedallara eğitmen müdahale ediyor."

Bazı sürücü kurslarında 100 liraya kampanyalar olduğunu belirten Emin Sular, "Bu parayla adaya bir tur attırırsınız ama araba kullanmasını öğretemezsiniz. Çağımızda otomobil teknolojisi gelişti. Bir iki tur direksiyon eğitimiyle sürücü adayı bırakın arabayı kullanmayı, çalışmasını bile öğrenemez." dedi.

İzmir'de valilik dahil 860 kamu kurumu şoförüne ücretsiz güvenli sürüş teknikleri ve defansif sürücülük eğitimi veren Emin Sular, şunları kaydetti: "İnsanlar kolay yetişmiyor.

ANAP'ın kurucularından Adnan Kahveci, Turizm eski Bakanı Mustafa Taşer ve ismini hatırlamadığım 16 milletvekili gibi sayısız gazeteci, doktor ve bilimadamı. Basit hatalardan kaynaklanan trafik kazalarında hayatını kaybetti. Her yıl 3 bin 500 kişinin hayatını kaybetmesine mi üzülürsünüz, sakat kalanlara mı, yoksa trilyonlarca maddi hasara mı? Bulgaristan gibi az gelişmiş ülkelerde bile sürücü eğitimi ilkokul yıllarında başlıyor."