BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.431,49
HABER /  GÜNCEL

Canlı yayında siyasilere yalvardı

İMD Başkanı Hadi Özışık, yıllardır çığlığını duymayan siyasilere bu kez ekran karşısında bakın nasıl yalvardı.

Abone ol

Kanal 24 ekranlarında yayınlanan Gürkan Zengin ile Editör , İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık'ı konuk etti. Ankara emniyetinden Bilişim Suçları Bölüm Amiri Birol Şen'in de katıldığı program internet medyasının sorunlarını gündeme getirdi. Hadi Özışık, İnternet medyasının açmazlarını dile getirirken yetkilileri de göreve çağırdı, siyaselere ise "Yalvarıyorum bu yasayı artık çıkarın" diye çağrıda bulundu. İşte o konuşmadan önemli satır başları..

Hadi Özışık: Sorunlar çok yönlü. İnternette yayın yapan sitelerin çoğunun adresi, hukuku, sahibi, künyesi yok. Bunlar çözülsün istiyoruz. İnternethaber grubunda 33 arkadaşımız çalışıyor. Ankara bürosunda 5 arkadaşımız çalışıyor. Ama bu arkadaşlara sarı basın kartı alamıyoruz. Gelin bizi sorumlu hale getirin diyoruz. Bu işe emek veren insanların sosyal hakları tanınsın. Yasaya eklenecek bir maddeyle biz de gazeteci sıfatına sahip olabiliriz. Hürriyet ve Milliyet gibi yapılar büyük medya kurumlarına tabii oldukları için personelini diğer TV ve gazetelerde çalışıyor gösterebiliyor. Ama bizim TV'miz olmadığı için mi suçluyuz?

Birol Şen: Kesinlikle bir yasa olmasını isteriz ve destekleriz.

MAİL ADRESİNİ BİLMEYEN MİLLETVEKİLLERİ VAR!

Hadi Özışık: Çok ilginç şeyler yaşıyoruz. 56 numaralı yasa çocuk pornosu hakkında yapılmış bir yasa. Birisi hakkında yaptığımız bir habere cevap hakkını haberin yayınladığı yerde vermek zorundayız. 6 tane manşeti de cevap hakkına ayırmak zorunda kalabiliriz. Bu da siteyi kilitlemek demektir. Yani bu ucubeliklerin internet medyasının gündeminden çıkarılması gerekiyor. Bülent Arınç ve Meclis Başkanı M. AliŞahin ile görüştük. Devlet erkanı 'çözeceğiz' diyor.

Gürkan Zengin: Neden olmuyor peki. Mekanizmada mı sorun var.

Hadi Özışık: Biz hazırladığımız taslağı meclise de götürdük. Ben buradan yalvarıyorum. 'Beni sorumlu hale getirin' diyorum. Sorunluyum şu anda. İçimizde çürük olanlar da var. Bu yasa çıkarsa biz de rahatlayacağız.

Gürkan Zengin: Kaç site var, haber okumak için çok tercih ediliyor mu internet?

Hadi Özışık: Bizim İnternethaber'i günde 1 milyondan fazla okuyucu ziyaret ediyor. Bütün ajanslara üyeyiz. Aslında TV ve gazetelerden farkımız yok bu anlamıyla. Hatta bir çok avantajı da var. Örneğin, Gürkan Zengin le ilgili yanlış bir haber yapılmışsa anında düzeltebiliyoruz, anında cevap hakkını verebiliyoruz. Ama yasamız çıksın ve doğru düzgün habercilik yapalım istiyoruz. Neden Türkiye'de yerel gazetecilik gelişmesin. Bunlar olursa Türkiye kazanır. İstihdam sağlıyoruz.

İNTERNET MEDYASININ TOPLAM REKLAM GELİRİ NE KADAR?

Gürkan Zengin: Reklamlar ne boyutta. İlgi nasıl, yeterli reklam veriliyor mu?

Hadi Özışık: Düşük aslında. ABD'de sadece New York Times tek başına 36 milyon Dolar reklam alıyor. Türkiye'de ise 260 milyon dolar tüm sitelerin reklam geliri. NYT ise tek başına 36 milyon dolar alıyor. Reklamverenler henüz tam uyanmış değil bu konuda. İnternete verdiğiniz reklamın kaç kere tıklandığını görebiliyorsunuz. Siyasetçiler konuya çok yabancı. Mail adresini istediğim bir siyasetçi "Çocuklara sorayım dönerim size" diyor. Kendi mail adresini bilmiyor yani. 'Binlerce site var. Hangisine hangi hak verilecek?'deniyor. Başbakan, uçağına bütün gazetecileri alıyor mu? Binlerce gazeteci arsında bir eleme yapılıyor yani. Demek ki belli kriterler gertirir ona göre düzenlersiniz.