BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Canlı yayında böcek avına çıktılar

Böcek dedektifleri canlı yayında stüdyoda prizin içine konulan dinleme cihazı dedektörle bakın nasıl tespit edildi

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın odasında çıkan böcekler nedeniyle gözler son günlerde 'böcek dedektifleri'ne çevrildi. Beyaz TV'de Tahir Sarıkaya'nın sunduğu Uyan Türkiyem programında böcek dedektifleri canlı yayında prizin içerisine saklanmış ortam dinlenmesi için konulan böceği tespit ettiler.

Bilişim Suçları Mücadele Derneği Başkanı Yavuz Koçoğlu ve Böcek Dedektifi Bahattin Turgut, Beyaz TV'de yayınlanan Uyan Türkiyem adlı programa konuk oldu.

DİNLEMELER NASIL OLUYOR?

Böcek Dedektifi Bahattin Turgut, dinlemelerin nasıl olduğunu anlattı.

'Bir kişinin cep telefonu yasa dışı yollarla dinleniyorsa bunu tespit etmek kolaydır' diyen Turgut,'Yasal yollarla dinleniyorsa tespit etmek mümkün değildir. Cep telefonunuz yasa dışı dinleniyorsa ancak casus yazılımıyla dinlenebilir' dedi. Turgut şöyle devam etti:

'Diyelim ki; ofisinizde telsiz telefonunuz için bir adaptör kullanmaktasınız.. Dinlemeye yapmak isteyen kişi mümkün olursa o ortama gelip keşif yapar. Ortamdaki eşyalara bakar, bilgisayar farenize bakar, üçlü prizinize bakar, adaptörlere bakar. Eğer adaptörü uygun görürse aynısını alır içine dinleme cihazı yerleştirir, ofisinize gelip değiştirir. Bu kadar basit. En sık karşılaştığımız dinleme yöntemlerinden birisi budur.'

NASIL ÖNLEM ALINMALI

Bahattin Turgut dinlemere karşı'Nasıl bir önlem alırız?' sorusuna ise şöyle cevap verdi:

'Ofisinizdeki adaptörün arkasına sadece sizin bileceğiniz şekilde, belirgin olmayan bir işaret koyun. Belirgin aralıklarla bunu kontrol edin. Bunu üçlü prizinize, bilgisayar farenize, yazıcınıza, televizyonunuza uyglayabilirsiniz. Eğer mümkünse cihazlarınıza bir güvenlik bandı yapıştırabilirsiniz. Böylece cihazınızın açılıp açılmadığını anlayabilirsiniz.'

CANLI YAYINDA BÖCEK TARAMASI

Bahattin Turgut,'Ortamdaki bütün frekansları algılayarak bize kaynağını gösteriyor' dediği kablosuz frekans tespit cihazıyla canlı yayında böcek araması yaptı. Üçlü prize yerleştirilen dinleme cihazını bulan Turgut, 'Böcek denilen bu dinleme cihazının çift mikrofonu var. Ortamdaki en kısık sesleri bile duyabilecek kabileyette. Ortamdaki sesleri alır sim kartı vasıtasıyla dünyanın herhangi bir yerinde dinleyen kişiye iletir. Enerjisini prizin içinden alır. Herhangi bir süre kıstlaması yoktur. Cihaz bozulana kadar veya böcek araması yapılana kadar çalışmaya devam eder' şeklinde konuştu.