BIST 10.277
DOLAR 32,31
EURO 34,74
ALTIN 2.389,02
HABER /  DÜNYA

ABD Kongresi'nde Sandy yardımı krizi

ABD Temsilciler Meclisi'nin Sandy fırtınasından etkilenen bölgelere 60,4 milyon dolarlık npaketini gündeme almadan mevcut yasama dönemini tamamladı.

Abone ol

Felaketin vurduğu bölgelerin vali ve Kongre üyelerinden Meclise, halka ''ihanet'' edildiği gibi sert eleştiriler geldi.

Senato, Sandy fırtınasından etkilenen bölgelere 60,4 milyon dolarlık yardım paketini geçen hafta kabul etmişti ancak yürürlüğe girmesi için Temsilciler Meclisi'nin de onayı gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ise Meclis'in dün ''mali uçurum'' konusundaki anlaşmayı onaylamasının ardından oturumları tamamladı. Ancak Temsilciler Meclisi'nin bugün son yasama günü olması dolayısıyla, her iki partiden valiler ve Kongre üyelerinin, paketi gündeme alması için Başkan John Boehner'a yoğun baskı yapıyor. Bu nedenle, Boehner'in, federal harcamalardaki her türlü artışa karşı olan partisindeki muhafazakar milletvekilleri ile temsil ettikleri eyaletlere yardım etmek isteyen kuzeydoğu ve orta atlantik eyaletlerinden milletvekilleri ''arasında sıkıştığı'' yorumları yapılıyor.

Tüm baskı ve çağrılara rağmen, Boehner'den, Meclis'in bugün Sandy için yeniden toplanacağına dair şu ana kadar bir işaret gelmedi. Paket bugün gündeme gelmemesi halinde, Kongre'nin yarın yeni yasama yılına başlayacak olması nedeniyle kadük olacak ve yeni Kongre'de silbaştan sunulması gerekecek.

OBAMA'DAN MECLİS'E ÇAĞRI

ABD Başkanı Barack Obama da konuya, yazılı açıklama yaparak müdahale etti.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçileri, paketi bugün oylamaya sunmaları ve gecikmeksizin onaylamaları çağrısında bulunan Obama, şunları kaydetti:

''Sandy fırtınasının New York, New Jersey ve Connecticut ile diğer bazı doğu eyaletlerini vurmasının üzerinden iki ay geçti. Vatandaşlarımız hala yaşamlarını tekrar normale döndürmeye, eyaletlerimiz gerekli altyapıyı yeniden inşa etmeye çalışıyor. Geçen ay, etkilenen eyaletlerin valileriyle yakın çalışarak, onların yeniden inşa ve toparlanma çabalarını desteklemek için Kongre'ye acil bir talepte bulundum. Senato bu talebi iki partinin de desteğiyle geçirdi. Ancak Temsilciler Meclisi, önümüzdeki aylar ve yıllarda yardımımıza ihtiyaç duyan aileler ve toplulukların varlığına rağmen adım atmayı reddetti.

Bir trajedi meydana geldiğinde, Amerikalılar ihtiyaç duyanlara destek için bir araya gelir. Temsilciler Meclisi'ni de bunu yapması, bu önemli talebi bugün oylamaya sunarak, halkımız için gecikmeksizin onaylamaya çağırıyorum.''

Obama'nın, bugün New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Chris Christie ile telefon görüşmesi yaptığı, ekibinin de New York valisi Andrew Cuomo ile temasta olduğu belirtildi.

VALİ VE KONGRE ÜYELERİNDEN SERT TEPKİ

Gün içerisinde New York ve New Jersey eyaletlerinin valileri ile özellikle Cumhuriyetçi Parti New York Milletvekili Peter King başta olmak üzere bazı Kongre üyelerinden sert açıklamalar geldi.

New York'un Demokrat valisi Andrew Cuomo ve New Jersey'nin Cumhuriyetçi valisi Chris Christie, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Temsilciler Meclisi'nin yardım paketi konusunda bir adım atmamasının ''affedilemez'' olduğunu belirterek, Sandy'den zarar gören kesimlerin, ''Washington'daki politikacıların oyunlarını beklemeye tahammülü olmadığını'' kaydetti. Cuomo ve Christie, Meclis'in adım atmamasını ''görevi ihmal'' olarak nitelendirdi.

Cumhuriyetçi milletvekili Peter King ise daha da ileri giderek, partisinin yönetimini, ülkenin kuzeydoğusunu ''arkadan zalimce bıçaklamakla'' suçladı.

Boehner'in ismini özellikle vererek, Meclis Başkanı'nın şahsi bir dostu olduğunu ancak bu konuda ''aldırmaz bir tavır'' sergilediğini ifade eden King, Boehner'i, Kongre'nin yeni yasama yılında Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevini sürdürmesi için yapılacak oylamada desteklemeyebileceğini söyledi.

EN UTANÇ VERİCİ DAVRANIŞ VE İHANET YORUMLARI

King, ülkenin kuzeydoğusunda yaşayanların, Kongre'deki Cumhuriyetçilere bağışta bulunmaması gerektiğini belirtti. King, Meclis Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Eric Cantor'ın, paketin gündeme alınması için uğraştığını ancak Boehner'in tasarıyı bilinmeyen bir nedenle çektiğini ifade etti.

Demokrat Parti New York Milletvekili Jerrold Nadler ise yardım paketinin genel kurul gündemine alınmamasıyla ilgili, ''Temsilciler Meclisi'ndeki 20 yıllık dönemim boyunca gördüğüm en utanç verici davranış'' dedi.

Yine New York'tan Cumhuriyetçi milletvekili Michael Grimm, Amerikan halkının güvenine mal olacak hata yapıldığını ve bunun Sandy 'den zarar gören eyaletlere ''ihanet'' anlamına geldiğini belirtirken, Cumhuriyetçi Parti West Virginia milletvekili Shelley Moore Capito da Boehner'e mektup yazarak, paketin bir an önce genel kurula getirilmesi çağrısında bulundu.

Demokrat Parti New Jersey milletvekili Bill Pascrell, New York, New Jersey ve Connecticut valilerinin Kongre'yi mahkemeye vermeyi düşünmesi gerektiği önerisini ortaya atarken, Meclisin Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi de Boehner'ın kararının Kongre'nin geçmesi gereken basit bir medeniyet testinden kaldığını söyledi.

"YAZIKLAR OLSUN SİZE SAYIN BAŞKAN"

Demokrat Parti New York milletvekili Eliot Engel de ''Hiçbir zaman bugünkü kadar kızgın olmamıştım. Utanıyorum, yazıklar olsan Sayın Başkan'' derken, aynı eyaletten Demokrat Kirsten Gillibrand de Boehner'in, fırtınanın vurduğu bölgelere gelmesi, evleri ve iş yerleri yıkılan ailelere, yardım paketini gündeme almama kararını bizzat anlatması gerektiğini belirtti. Gillibrand, ''Ancak bunu yapacak haysiyet ve yüreğe sahip olduğundan şüpheliyim'' ifadesini kullandı.