BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.422,53
HABER /  DÜNYA

Canlı bombanın acı öyküsü

Üzerindeki bombalarla teslim olan genç kadın hayat hikayesini The Times'a anlattı. Akılalmaz hikaye bakın nasıl?

Abone ol

Geçen ağustosta eylemden cayıp teslim olan 15’lik canlı bomba Rania, hikayesini The Times’a anlattı. Önce ilaçlı meyve suyuyla uyuşturulmuş, bombalı yelek giydirilmiş. Kocası Samet "Cennette beni koca olarak seç" diye söz de almış. Irak istihbaratı Samet’i ve annesi Mohana’yı sorguluyor. Anne, kızı Rania’yı para karşılığı canlı bomba olarak El Kaide’ye satmakla suçlanıyor.

IRAK’ın Bakuba kentinde teslim olduğu güvenlik güçleri tarafından bir parmaklığa elleri arkada olduğu halde kelepçelenerek, beline bağlanmış olan patlayıcıların çıkartılması görüntüleri belleklere kazınan 15 yaşındaki canlı bomba Rania, yaşadıklarını İngiliz Times gazetesine anlattı.

El Kaide’nin küçük yaştaki kızları canlı bomba olarak kullandığını kanıtlayan sembol sima haline gelen Rania’nın evli olduğu ortaya çıktı. Muhammed Samed (24) adlı kocasının, fıtık ameliyatı için akrabalarından borç para bulmak amacıyla 23 Ağustos’ta Bakuba’ya geldiklerini belirten Rania, bir kuzeni ile Um Fatma adlı kadının evinde gecelediklerini anlattı. Ertesi sabah, kahvaltıda ikram edilen meyve suyunu içtikten sonra sersemlediğini belirten Rania, "Bana içecekle birlikte uyuşturucu verdiklerini anladım" dedi. Daha sonra bir başka odada yalnız kaldıklarında, Fatma’nın beline patlayıcıları yerleştirdiğini ifade eden kara çarşaflı Rania, gazeteye şunları anlattı:

Cennette koca seçimi

"Önce ne bağladığını anlamadım. Ancak telleri görünce, bomba olduğunu fark ettim. Başım dönüyor ve sağlıklı düşünemiyordum. Ama kimseyi öldürmek istemediğimi biliyordum. Fatma bana, ’eğer dokunmazsan patlamaz’ dedi. Daha sonra çarşıya çıktık. Evden çıkarken eşim bana, ’Eğer ölürsek, ne olur cennette beni eşin olarak seç’ diye konuştu. Çarşıda Fatma alış veriş yaptı. Ben, annemin evini bulmak üzere yanından ayrıldım. sokaklarda dolaşırken, bir polis beni fark etti. Ben de gidip üzerimde patlayıcı olduğunu söyledim. Üzerimden, 15 kilo patlayıcının yerleştirildiği kuşağı güçlükle çıkarabildiler. Çok korktuğumu hatırlıyorum."

KIZINI EL KAİDE'YE SATMIŞ

Irak istihbaratı, Rania’nın eşi Samet’i, annesini ve Fatma’yı sorguluyor. Güvenlik yetkilileri, sürekli inkar etseler de bu üç kişinin intihar saldırısını planladığına inanıyor. Anne Mohana (46), kızı Rania’yı para karşılığı canlı bomba olarak El Kaide’ye satmakla suçlanıyor.

12 yaşında okulu bırakan Rania’nın babasıyla abisi, aynı yıl içinde Şii milislerce kaçırılarak işkenceyle öldürülmüş. ABD ordusunun işgali ve El Kaide ile direnişçilerin uyguladığı şiddet yüzünden aile büyük para sıkıntısı çekince, anne Mohana kızlarını evlenmeye ikna etmiş. Rania, annesi, kocası ve Fatma’yı, kendisini canlı bomba olarak kullanmaya çalışmakla suçluyor.

15 KIZ ÇOCUĞU İNTİHAR EYLEMİ YAPTI

EL Kaide’nin küçük kız çocuklarını canlı bomba olarak kullandığını söyleyen Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdülkerim Halaf, "Sadece Diyala’da geçtiğimiz Kasım ayından bu yana, 14-16 yaş arası 15 kız çocuğu intihar eylemi yaptı" dedi. Söyleşiyi yapan gazeteciye, küçük yaştaki bir canlı bombanın ceset parçalarının fotoğrafını gösteren Halaf, şöyle devam etti: "Hepsi de köyde yaşayan, yoksul ailelerin çocuğu. El Kaide, dini kullanarak hepsinin beynini yıkıyor ve canlı bomba olmaları için onları kolaylıkla kandırıyor."