BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.437,39
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

400 yıllık miras İngilterede

Kıbrıs'ı, Kıbrıs Türklerini onlardan iyi kimse anlatamaz. Kıbrıs'ın tarihini anlatan 500 yıllık Evkaf kayıtları İngiltere'de!

Abone ol Kıbrıs Evkaf İdaresi'nin 400 yıllık kayıtlarını içeren ''400 Yılın Mirası, Kıbrıs'ta Evkaf Kayıtları Sergisi'', İngiltere'nin başkenti Londra'da açıldı.

Londra'nın merkezindeki Yabancı Basın Kulübü'ndeki açılışı, KKTC Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu yaptı.

Osmanlı döneminden bu yana Kıbrıs Evkaf İdaresi'nce tutulan tapu kayıtlarından fermanlara dek pek çok tarihsel belgenin İngilizce çevirileriyle birlikte yer aldığı serginin açılışında kalabalık bir topluluk hazır bulundu.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Atılay Ersan, Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli, eşi büyükelçilik siyasi müsteşarı Serra Kaleli, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, KKTC Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Hatice Çavlan ve yönetim kurulu başkanı Hüseyin İnan ile vakıf yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu açılışta konuşan KKTC Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu, sergiyle gün ışığına çıkartılan binlerce belgenin önemine işaret etti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun, 1571 tarihinde Kıbrıs'a gelirken Ada'da yaşayan Türk, Maronit, Rum ve Ermeni gibi türlü din ve ırklara mensup halka geniş haklar tanıdığını hatırlatan Ekenoğlu, bu sayede bu halkların tümünün bir kültür uyumu içinde birarada yaşayabildiklerine dikkati çekti.

Barış içinde yaşanan bu yüzyılları yansıtan belgelerin bilimin hizmetine sunulduğunu hatırlatan ve bu birikimin önemine işaret eden Ekenoğlu, Ada'da yaşayan herkesin bu belgelerin ortaya koyduğu barışla dolu tarihten çıkartacağı büyük dersler olduğuna işaret etti.

Vakıflar tarihinin aslında Kıbrıs Türk tarihi olduğunu, ancak Rıbrıslı Rumlar'ın, tarihin bir noktasından itibaren kendilerini Ada'nın gerçek sahipleri, Türkleri ise konuk gibi görmeye başladıklarını anlatan Ekenoğlu, Rumlar'ın Ada'yı Türkler ile birlikte yönetmek istemediklerini hatırlattı.

Oysa Ada'daki Türkler'in 40 yıl boyunca kendi tarihlerini yazan, kendi ekonomik ve siyasal sistemlerini oluşturan bir halk olduğunu ve bu halkın kendini yönetme isteğinin engellenmek istendiğini belirten Ekenoğlu, 50 yıldır Ada'da yaşanmakta olan sorunun temelinde de bunun bulunduğunu vurguladı.
Halen Kıbrıs Rum liderliğiyle KKTC Cumhurbaşkanlığı arasında barış görüşmeleri sürecinin sürmekte olduğunu dile getiren Ekenoğlu, bu noktada Kıbrıslı Türkler'in Rumlar'dan bir iyiniyet görmek istediklerini anlattı.

Rum liderinin, iyiniyetini hem Türkler hem de dünyaya kanıtlaması gerektiğini hatırlatan Ekenoğlu, Kıbrıslı Türkler'e yönelik ambargoların kaldırılmasının bu iyiniyetin iyi bir göstergesi olabileceğine işaret etti.

Barış sürecinin başarıya ulaşması ve barışın tesis edilmesi dileğini de ortaya koyan Ekenoğlu, garantör ülke İngiltere'de açılan serginin iyi bir ses getirmesini dilediklerini de bildirdi.