BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Çankayada iki Cumhurbaşkanı

CHP 1. tur sonrası Anayasa Mahkemesi'ne giderse ne olur? Yazılan senaryolar hayli kafa karıştırıcı.

Abone ol

Yargı çevrelerinnin yorumlarına göre, CHP'nin başvurusu halinde doğabilecek olası sonuçlar şöyle:

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusunu hemen karara bağlar ve reddederse seçim turları devam eder.
Mahkeme, CHP'nin başvurusunu hemen karara bağlar ve yerinde bulursa, karar yürürlüğe girmesi için Başbakanlık'a gönderilir. Başbakanlık kararı Resmi Gazete'de hemen yayımlarsa, her birinin arasında en az üç gün bulunması gereken seçim turları durur.
Cumhurbaşkanının en çok 30 günlük sürede seçilmesi gerekiyor. Bu sürede yapılacak dört turda sonuç çıkmazsa, milletvekili genel seçimine gidilmesi gerekiyor. TBMM'nin yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi başlatıp başlatamayacağı tartışılmaya başlanır. AKP, ya muhalefetle uzlaşır ya da genel seçime gitmek zorunda kalır.

İki cumhurbaşkanı

Mahkeme, cumhurbaşkanlığı seçimini iptal eder, ancak hükümet bu kararı Resmi Gazete'de yayımlamayarak seçim turlarının devamına karar verirse, AKP cumhurbaşkanını seçer. Sezer, bu nedenle görevi bırakmazsa aynı anda iki cumhurbaşkanı olur.
Mahkeme, CHP'nin başvurusunu hemen değil, seçim turları bittikten sonra karara bağlarsa ve AKP de bu sırada cumhurbaşkanını seçerse, "Yüksek Mahkeme kararları geriye yürümez" ilkesinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılır. Karar geriye yürütülürse, milletvekili seçimi yapılıp yapılmayacağı tartışılmaya başlanır.
Mahkeme, cumhurbaşkanlığı görev devir teslimi yapıldıktan sonra başvuruyu iptal ederse, bu kez Sezer'in yeniden göreve dönüp dönemeyeceği ve genel seçim tartışması çıkar. TBMM Başkanı'nın, ülkeyi seçime götürüp götüremeyeceği tartışılır.
Mahkeme, turlar bitene kadar başvuruyu karara bağlamaz, bu sırada cumhurbaşkanını seçilirse, Sezer'in başvuru sonuçlanana kadar görevi teslim edip etmeyeceği tartışması başlar. AKP görev teslimini ister.

Haber: Gökçer Tahincioğlu
Kaynak: