BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çankaya Belediyesi köylülere el attı

Çankaya Belediye Başkanı Tanık, köylüleri kalkındırmak derdinde. Köylünün ürününü pazarlamasına yardımcı olacak.

Abone ol

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, belediyenin kent ve tarım projesi yürüttüğünü belirterek, ''Temel amacımız köylünün doğrudan kendisinin üretkenliğini artırmak ve bu artan üretkenliğin Çankaya'nın beslenmesine yardımcı olacak biçimde tüketim alanlarına ulaşmasını ve pazarlanmasını sağlamaktır'' dedi.

Tanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuyla ilgili Ankara Üniversitesi Veterinerlik ve Ziraat fakülteleriyle iş birliği halinde olduklarını söyledi.

Belediyeye bağlı kent ve tarım komisyonunun iki kez ilçeye bağlı köyleri dolaştığını anımsatan Tanık, belediyede muhtarlar ve köylülerin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Köylülerin tarımsal faaliyetler konusundaki donanım ihtiyacı ve pazar güvencesinin önemine dikkati çeken Tanık, şunları söyledi:

''Biz köylerin, köy yerleşik alan planlanmasından başlayarak mülkiyet ve rant beklentisi ile ilgili oluşmuş yapıyı hangi ölçülerde tutabileceğimizin çalışmasını imar müdürlüğümüz üzerinden sürdürüyoruz. Ayrıca ulaşım ve pazarlamaya dönük de örgütlenme için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Temel amacımız köylünün doğrudan kendisinin üretkenliğini artırmak ve bu artan üretkenliğin Çankaya'nın beslenmesine yardımcı olacak biçimde bizim tüketim alanlarımıza ulaşmasının ve pazarlanmasının sağlanmasıdır.''

''ORGANİK TARIMIN SINIRLI OLMASI KAÇINILMAZ''

Vatandaşların GDO'lu gıdalar ile ilgili kaygılarını gidermenin yanında kentlinin güven duyabileceği hijyenik besinlere ulaşımının örgütlenmesinin de büyük önem taşıdığını belirten Tanık, tarımsal üretimin zaman ve hazırlık süreci itibariyle birkaç yıllık bir iş olduğunu dile getirdi.

Organik tarımın belli bir sınırlılıkta yapılabileceğini ifade eden Tanık, köylü pazarı düzenlemesi yapılacağını söyledi. Tanık ayrıca köylünün üretkenliğinin haksız rekabete yol açmadan ve köylüyü ezdirmeden tüketiciye ulaşmasını sağlayacak projeler yaptıklarını kaydetti.

Tanık, bunun için gerekli kurumlarla görüşmelerimini ve ortak program üretmeyi sağlayacak hazırlıkları sürdürdüklerini bildirdi.

''KÖYLÜNÜN PAZAR GÜVENCESİNE İHTİYACI VAR''

Çankaya Belediyesi sınırları içindeki köylerin tarımsal üretiminin o köylerde yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olduğunu anlatan Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yakın çevredeki başka bölgeler tarımsal aktivasyonu süren fakat pazar sıkıntısı yaşayan, pazarlama düzeneği konusunda sıkıntı yaşayan yerler var. Mesela Kalecik, Ayaş, Haymana bölgesi sayılabilir. Şu anda onların üretimleriyle ilgili pazarlama sürecinde bir ortama ihtiyaçları varsa ki bunu organize etmeye dönük çalışıyoruz. Bugünkü koşullarla köylünün ekim yapabilmesi için hem ön desteğe hem de pazar güvencesine ihtiyacı var. Köylünün 'Ben 10'a üreteceğim 5'e satamayacağım' duygusunu aşmasını sağlamak gerekiyor. Onun için de talep garantisini sağlayacak organizasyonlara ihtiyaç var. Belediyemizin önemli ölçüde bu talebi hem örgütleyecek hem de buna kaynak oluşturacak bir hazırlığı başlatması söz konusu.''

''ÜRETİCİYİ TEŞVİK EDECEĞİZ''

Şu an için projenin hedef alanının Çankaya'ya bağlı köyler olmadığını anlatan Tanık, Çubuk, Akyurt gibi bölgelerdeki üretimin Çankaya'ya ulaşmasını sağlayarak bu bölgelerdeki tarımsal üretimin heba olmasını önlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Çankaya'daki eksik beslenen kesimlerin desteklendiği bir tüketim zinciri örgütlenmesini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Tanık, ''(Biz yapacağız) demiyoruz. Yapanları teşvik edecek organizasyonları gerçekleştireceğiz. Pilot uygulama yapabiliriz'' dedi.

Belediyeyi dev gibi bir tarımsal üretim şirketine dönüştürme niyetleri olmadığını vurgulayan Tanık, ''Esas olarak köylü yapacak. Pazarlarımızda bu işle ilgili yerlerin daha yaygın ve geniş olarak üreticinin hizmetine sunulması ve tüketicinin oraya erişimini yaygınlaştırmak hedeflerimiz arasında'' diye konuştu.

''ACELE ETMEMİZ GEREKİYOR''

Bugünden itibaren yapılacak ekimlerin ürüne dönüşmesinin birkaç yıllık bir zaman dilimini kapsayacağına dikkati çeken Tanık, ancak bunun mutlaka başlatılması gerektiğini belirtti.

Tanık, ilgili kurumları yönlendirip harekete geçirmeye zorlayarak veya doğrudan belediye imkanlarıyla anlamlı, yararlı ve altından kalkabilecekleri boyutta destekleyici uygulamaları yapmaya çalışacaklarını kaydetti.

Tanık, ''Bugünden başlayabilirsek olabildiğince kısa zamanda ürün ve meyve göreceğimizi biliyoruz. Onun için acele etmemiz gerekiyor. Ama planlı ve doğru davranmak lazım. Köylüye yeniden zarar ettirecek bir üretimle onun bir kez daha hayal kırıklığı yaşamasına yol açmamak en büyük hedefimiz'' görüşünü dile getirdi.