BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Evlenenlere A'dan Z'ye evlilik rehberi

Konak Belediyesi, evlenen çiftlere içinde cinsel yaşam önerilerinden, kıskançlığa karşı önlemlere kadar birçok konunun yer aldığı 'Mutlu Evlilik' rehberini hediye ediyor.

Abone ol

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Türkiye'de son yıllarda özellikle aile konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladığını belirtti.

Aile içi sıkıntıların boşanma ile topluma yansıdığını dile getiren Tartan, mutlu aile yapısını korumak ve ülke geleceğinin iyi olması için Uzman Psikolojik Danışman Ferhan Bıçakçılar, Armağan Pınar Adanar, Hüsnü Uçar ve Şenel Kahraman'ın katkısıyla ''Mutlu Evlilik, Mutlu Konak'' adlı bir rehber yazdığını ve CD oluşturduğunu açıkladı.

Rehberde evlilik öncesinden çocuk doğumuna kadar mutlu evliliğin reçetesinin yer aldığını ifade eden Tartan, cinsel organlardan hastalıklara kadar birçok konunun açıklandığı rehberin Türkiye'de bir ilk olduğunu, bazı tutucu çevreler tarafından eleştirilebileceğini söyledi.

Toplumun sadece ekonomik özgürlüğünü elde etmiş ve eğitimli kişilerden oluşmadığını kaydeden Tartan, ''Rehberimizi uzman bir ekip hazırladı, onlara herhangi bir telkinimiz olmadı. Aile yaşamındaki mutluluk için gerekli unsurlar kitapta yer alıyor. Kitap alt eğitim grubuna da hitap ediyor'' dedi.

Mutlu aile rehberinin evlenen her çifte verildiğini belirten Tartan, kendisinin de 21 yıldır evli olduğunu, evliliğindeki mutluluğu sevgi, saygı ve dayanışmaya borçlu olduğunu da sözlerine ekledi. Evliliğin ilk günlerinin çok güzel, ilk yıllarının ise zor geçebileceğinin anlatıldığı rehberde, çiftlerin ''aynı'' değil, ''birlikte'' olmaya çalışması öneriliyor.

Rehberin ''Erkeklerin dikkatine'' başlığı altında yer alan ve kadınları mutlu edebilecek ip uçlarının yer aldığı bölümde, ''Eşiniz sevildiğini, saygıya değer olduğunu bilmek, kendisiyle ilgilenildiğini görmek ister. Açık iletişimden hoşlanır, duygularını ifade etmek ister. Takdir edilmek ve onaylanmak ister.

Kraliçe muamelesi görmek, özel günlerinizin hatırlanmasın, yemeklerinin beğenilmesini ister. Güvenlik ve korunma ihtiyacını kendisini yetersiz hissettirilmeden gösterilmesini ister. Sizden çocuk sahibi olmak ister ve çocuk yetiştirmede sizden destek bekler. Keyifli bir cinsel yaşam bekler. Bazen adet dönemlerinde anlayışlı olmanızı bekler'' şeklinde bilgiler yer alıyor.

''Kadınların dikkatine'' başlığı altında yer alan ve erkekleri mutlu edebilecek öneriler başlıklı bölümde ise şunlar yer alıyor: ''Eşinizin özgürlük ihtiyacı vardır. Bazen bağımsız hareket etmek ister. Kendisine güvenilmesini bekler. Romantik olmak ister, bunu nasıl yapacağını bilemediğinde sizin yardımınızı bekler.

Cinsel yaşamda farklılıklar bekler, bunu başaramadığında rahatsız olur. Yardım etmeyi severler, ne tür yardım isteyeceğinizi iyi ayırt etmelisiniz. Mutfakta yardım etmekten hoşlanmayabilir ancak konserve açmak gibi işler ondaki güçlü, becerikli duygusunu harekete geçirebilir. Yardım istemeyebilirler, yardım istediklerinde yetersizlik ve başarısızlık yaşayacaklarından endişe duyarlar.

Bu konuda anlayış beklerler. Yeteneklerine inanılmasını beklerler. Onaylanmaya, alkışlanmaya ihtiyaç duyarlar. İş alanı onun için çok önemlidir. Kral muamelesi görmek ister, kendilerine özgü sofra hazırlanmasını bekler.''

Rehberde, çiftlerin ''anne baba ve eş arasında kalmaması gerektiği'' anlatılıyor. Uzmanlar, ''Ailenize karşı eşiniz olumsuz tutum geliştirmeye başlamışsa sakin olun ve bu durumdan nasıl çıkacağınızı düşünün. Ailenin davranışları ya da alışkanlıkları hakkında bilgi verirken tartışıyormuş, kabul ettirmeye çalışıyormuş gibi hissettiğinizde durun. Daha sakin zamanlarda eşinize anlatın.

Eşinizle başkalarının yanında mahremiyetinizi korumaya özen gösterin. Eşinizi zor durumda bırakacak hareketlerden kaçının. Eşinizin arkadaşları ve ailesine saygılı olun. En zoru sınırını çizemeyen bir yakınınızın olmasıdır. Eşinizle birlikte hareket etmeye özen gösterin. Hayatınızdan insanları çıkarmayı değil, hangi sınırlar içinde bulunacaklarını belirlemeye çalışın'' şeklinde öğütler veriliyor. Kıskançlığa karşı çiftlerin uzmanlara başvurabileceği belirtilen kitapta, cinsel yaşamdan ve hastalıklardan da bahsediliyor.

Kitapta erkek ve kadın cinsel organlarının özellikleri, ilk cinsel birleşme, hamile kalmadan önce yapılması gerekenler de anlatılıyor.