BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,82
ALTIN 2.402,32
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çanakkale şehitleri Kürtçe anılacak

Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı dönemde Doğu ve Güneydoğu'dan savaşa katılan askerler için Şanlıurfa'da Kürtçe bir klip hazırlandı.

Abone ol

Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı dönemde Doğu ve Güneydoğu'da savaşa katılan askerler için Şanlıurfa'da Kürtçe bir klip hazırlandı.

Mezopotamya Prodüksiyon'un sahibi Suat Gümüşçü tarafından hazırlanan klipte Türkçe ve Kürtçe ilahiler bulunuyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Mezopotamya Prodüksiyon'un sahibi Suat Gümüşçü, "Çanakkale şehitleri zaman süreci içerisinde unutulmaya yüz tutmuştu. Grup Dergahla ile beraber Şanlıurfa merkezinde ve civar köylerde yapılan 3 aylık araştırma sonucunda unutulmaya yüz tutmuş olan ilahiyi ortaya çıkarmak bizlere nasip oldu. Araştırma süresi içerisinde yazılı bir kaynak bulamadık ama araştırmalarımızı 70-95 yaş aralığında olan 4 kişinin bilgilerine başvurduk. Bu insanlarda Çanakkale ilahisini tam olarak bilmiyorlardı.

Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi TRT 6'da programcı ve Kürtçe diline vakıf olan Yardımcı Doçent Dr. Cüneyt Gökçe'nin eşliğinde toplanılan parçalar düzenlenerek 12 kıta haline getirildi. Bu ilahide Çanakkale savaşını genel olarak anlattığını savaş öncesi durumu, seferberlik anını, savaş bölümünü ve zafer coşkusundan bahsedildiğini gördük.

Neyzen ve aranjör Başar Dikici beyin yönetmenliği ile bu ilahiyi 4 kısma böldük. Bu bölüm de, savaş haberlerinin ve seferberlik ilanının halkın sosyal yaşamındaki etkileri anlatılıyor. Bu projedeki amacımız yaklaşık bin yıllık kardeşliğimizin yeniden vurgulanması için yakın bir tarihte yaşanan bu gerçeği milletimizin bilgisine sunmaktır. Bu vesileyle Türk olsun, Kürt olsun, Laz olsun, Arap olsun, Çerkez olsun tüm halkımıza vermek istediğimiz mesajımız vardır"
dedi.