BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,60
ALTIN 2.387,64
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Çanakkale Boğazı'na asma köprü!

Karayolları Genel Müdürlüğü, Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprüyü de kapsayan yeni otoyol projesi için YPK'ya başvurdu.

Abone ol

Çanakkale’ye 2 bin 800 metre uzunluğunda ve 1.5 milyar TL değerinde asma köprü yapılacak.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Çanakkale Köprüsü ve 370 kilometrelik otoyolun, yap-işletdevret (YİD) yöntemiyle ihale edilmesi için geçen hafta Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) başvurdu. 

Habertürk'ün haberine göre, yaklaşık 6 milyar TL'ye mal olması beklenen proje kapsamında yıllardır konuşulan Çanakkale Boğazı'na köprü projesi de hayata geçeçek. Boğazın iki yakası 2 bin 800 metre uzunluğunda asma köprü ile birleştirilecek. Yalnızca köprünün maliyeti ise yaklaşık 1.5milyar TL olarak hesaplandı. Dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olacak olan Çanakkale Köprüsü'nün inşa edileceği güzergahlar arasında ise Sütlüce-Şekerkaya öne çıkıyor.

Otoyol hakkında

Yapılması planlanan otoyol ise 370 kilometrelik uzunlukta olacak. Kınalı’dan başlayacak otoyol, Tekirdağ güzergâhını izleyerek Gelibolu'ya ulaşacak. Asma köprüyle Çanakkale geçilecek. Daha sonra Balıkesir’e bağlanacak. Bu hat daha sonra Gebze-İzmit otoyoluyla birleşecek.

3 köprü eleştirilerine yanıt

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3. köprüyle ilgili eleştirilere yanıt verdi. 3. köprü ve otoyolları için verilecek araç garantisinin devlete yük olmayacağını söyleyen Turhan, “İstanbul’da yaşanan trafik vemevcut köprülerdeki yük, bu ihtiyacı somut olarak ortaya koyuyor. Boğaziçi Köprüsü günlük 100 bin, Fatih SultanMehmet Köprüsü 150 bin araç geçecek kapasitede planlanmış. İstanbul Boğazı’ndaki trafik altyapımız teorik olarak 250 bin araç. Köprüler kapasitesinin yüzde 100’ünden fazla trafik taşıyor” dedi.