BIST 10.753
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.428,63
HABER /  GÜNCEL

Camiye yöresel mimari

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, her yörenin kendine özgü camisi olması gerektiğini söyledi

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, ''Her yörede, her cami için ayrı modeller bulmalıyız. Her caminin kendine özgü bir yapısı olmalı. Bu da önümüzdeki günlerde bizim yerine getirmemiz gereken bir sorumluluktur'' dedi.

Bardakoğlu, Alanya'nın Mahmutlar beldesinde hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan, Kur'an kursu öğrencilerinin kalacağı kız yurdu inşaatının temel atma törenine katıldı.

Oba beldesindeki Oba Merkez Camisi'nin açılışını da yapan Bardakoğlu, burada yaptığı konuşmada, devletin cami yaptırmak için ödeneği olmadığını belirterek, Türkiye'deki tüm camilerin hayırseverler tarafından yaptırıldığını anımsattı.

Alanya'da açılışını yaptığı iki caminin de mimari ve estetik açıdan çok güzel olduğunu ifade eden Bardakoğlu, caminin kendi güzelliği kadar içinde verilen din eğitiminin de önemli olduğunu, insanların, ''camilerin aydınlığından'' sonuna kadar yararlanması gerektiğini söyledi.

CAMİ MİMARİSİNDE ÇEŞİTLİLİK

Türkiye'de cami mimarisinin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, şöyle konuştu:

''Diyanet İşleri olarak üniversitelerle işbirliği başlattık. Ülkemizin camilerinin mimari estetik açıdan sorunlarını masaya yatırdık. Her yörede, her cami için ayrı modeller bulmalıyız. Her caminin kendine özgü bir yapısı olmalı. Bu da önümüzdeki günlerde bizim yerine getirmemiz gereken bir sorumluluktur.'' Camilerin sadece ibadet yerleri olmadığını belirten Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Camiler, hem vücutlarımızın, hem gönüllerimizin, hem dualarımızın, hem umutlarımızın birleştiği, bütünleştiği yerlerdir. Kardeş olduğumuzu fark ettiğimiz yerlerdir. Camiler birbirimizin derdinden anladığımız, birbirimize sahip çıktığımız yerlerdir.'' Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini müdafaa eden bir kurum olmadığını da vurgulayan Bardakoğlu, şunları söyledi:

''Biz dini, halkımıza karşı müdafaa eden bir kurum değiliz. Din, halkımızın ortak değeri, ortak malı, ortak iradesidir. Bu ortak idealin yakalanması ve ortak anlayışa uygun doğru din hizmetini vermenin gayreti içindeyiz. Camiler de Diyanet İşleri Başkanlığı'na değil, milletimize aittir.'' Caminin açılış kurdelesini kestikten sonra cemaatle birlikte ikindi namazını kılan Bardakoğlu, cami çıkışında kendisine ikram edilen Alanya portakalı ve muzunun tadına baktı.