BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.438,19
HABER /  GÜNCEL

California'da hızlı trene yeşil ışık

California Valisi, San Francisco ve Los Angeles'ı saatte 350 km kat eden trenlerle birbirine bağlayacak iddialı bir projeye onay verdi.

Abone ol

ABD'nin California eyaleti valisi, bölgenin kilit merkezlerini birbirine bağlayacak iddialı bir hızlı tren projesinin ilk ayağı için onay verdi.

Projenin nihai hedefi eyaletin en önemli merkezlerinden San Francisco ile Los Angeles'ı birbirine bağlamak. Bu yaklaşık 560 kilometrelik bir mesafe.

Ancak hattın onaylanan 210 kilometrelik ilk bölümü, projenin sadece küçük bir bölümünü oluşturuyor ve eyaletin ortasındaki tarım bölgelerini kapsayan Central Valley boyunca uzanıyor.

Büyük yerleşimler olmayan bu düz vadide trenin saatte 350 kilometre (220 mil) hıza ulaşabileceği öngörülüyor.

Vali Jerry Brown 68 milyar dolarlık projenin hem eyalet için istihdam yaratacağını hem de kara ve havayolu ile seyahate daha yeşil bir alternatif sunacağını söyledi.

Bununla birlikte, ülke statüsünde olsa dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacak California, son yıllarda çok ağır bir borç yükü altında ve bütçesinde büyük kesintilere gidiyor.

Bu nedenle eyaletin böyle bir yatırımın altından kalkamayacağını düşünenler de hiç az değil.

Proje aleyhinde kampanya yürütenler bunu 'bir yere varamayacak bir tren' diye niteliyor. Proje ay başında eyalet senatosundan da tartışmalı bir oturum sonrası, az farkla onay almıştı.

Proje için Başkan Barack Obama'nın federal teşvik fonlarından da yararlanılacak. Obama, ABD'de bir hızlı tren ağı geliştirilmesi fikrini desteklediğini söylüyor. California bu yönde harekete geçen ilk eyalet oldu.

Ancak hattın tamamlanması onyıllar alacağı için, nihai etkisini ölçmek güç olacak.

Şebeke öngörüldüğü şekilde tamamlanırsa Sacramento'dan Los Angeles'a uzanacak ve yol üzerinde pek çok kenti birbirine bağlayacak.

Bu proje, eyalette şimdiye dek girişilen en kapsamlı ve iddialı kamu yatırımı olarak niteleniyor.