BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bursa'da 7500 yıllık ayak izi bulundu

Bursa’daki Aktopraklık Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında bulunan ayak izinin, yaklaşık 7500 yıl öncesinde yaşayan bir insanın ayak izi olduğu öğrenildi.

Abone ol

Nilüfer ilçesine bağlı Akçalar Mahallesi’nin doğusunda Aktopraklık Höyüğü’nde yürütülen kazılar, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında devam ediyor.

Kazı Grubu Başkanı Karul, höyükteki ilk yerleşimin milattan önce 6 bin 500’lü yıllara uzandığını ve kesintisiz olarak bin yıl boyunca burada yerleşimin devam ettiğini söyledi.

Bu yerleşim süreci içerisinde en iyi araştırılmış katmanlardan birinin, milattan önce 5600-5700’lü yıllara tarihlendiğini, bugünden yaklaşık 7500 yıl öncesine ait olduğunu belirten Karul, şunları kaydetti:

“Bu dönem hendekle çevrilmiş bir yerleşme söz konusu. Çapı 130 metreyi bulan devasa bir hendek. Hendeğin kenarlarının kalker sıvandığını ve bu sıvama işleminin birçok kez yenilendiğini biliyoruz. Hendeğe paralel inşa edilmiş bitişik düzende kerpiç yapılar söz konusu. Bu yapılar, tamamen birbirinin tekrarı niteliğinde. Her yapının içinde, bir tarafında fırın, diğer tarafında tandır var. Girişin olduğu aksta yerde bir hasır serili. Çok tanımlı tarih öncesi kanıtlardan söz ediyoruz. Evlerin önünde o evlere ait payandalı sundurmalar var. Bu sundurmaların önünde de insanların o dönemde işlik yeri olarak kullandıkları alanlardan söz edebiliriz.”

26-27 santimetre uzunluğunda
Karul, her yıl yapılan kazılarda birtakım yeni detaylara ulaştıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Bu kapsamda, 2018’de bu döneme ait yapılardan ikisinde çalışmaya devam ettik. Bu iki yapının da tabanlarının oldukça iyi korunmuş durumda günümüze ulaştığını fark ettik. Bu tabanların üzerinde detaylı analizler yapabilmek için örnekler aldık. Yapı, mekan, içerisinin kullanımıyla ilgili buluntuların dağılımından yola çıkarak, çeşitli verilere ulaştık.

Bu yıl, yerleşmenin bu tabakalarıyla ilgili en heyecan verici buluntulardan biri, iki ayak izi oldu. Aynı mekan içinde birbirini takip eden iki ayak iziyle karşılaştık. Yapının tabanı hazırlanmışken ve henüz kil ıslakken birinin oraya ayak basması ve sizin onu bir arkeolog olarak bulmanız, adeta o insanlarla sizi buluşturuyor. Bu bağlamda, heyecan verici. Bu ayak izi, bizi 7500 yıl önce burada yaşayan insanlara biraz daha yakınlaştıran bir buluntu oldu.”