BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Burkina Faso: 'ABD darbe demekte kararsız'

Reuters Haber Ajansı, ABD'nin Burkina Faso'da ordunun yönetime el koymasını "darbe olarak tanımlayıp tanımlamama" konusunda kararsız olduğunu yazdı. Öte yandan Afrika Birliği, ordunun yönetimi sivil bir kadroya devretmesi için 2 hafta süre tanıdı.

Abone ol

Reuters Haber Ajansı, ABD'nin Burkina Faso'da ordunun yönetime el koymasını "darbe olarak tanımlayıp tanımlamama" konusunda kararsız olduğunu yazdı.

Ajans, ABD Hükümet Sözcüsü Jen Pksaki'nin şu sözlerine yer verdi:

"Şu anda önümüzdeki en önemli mesele, Burkina Faso'da geçiş hükümetinin kurulması. Tabii ki sivil bir geçiş hükümetinin kurulması ve ardından seçimlerin yapılmasını destekliyoruz. Şu anda önümüzdeki durumu değerlendiriyoruz. Bu konuda bir politika belirlemeyeceğiz veya hukuki bir karar vermeyeceğiz."

Afrika Birliği'nden orduya uyarı

Afrika Birliği, Burkina Faso ordusuna, yönetimi sivil kadroya devretmesi için iki hafta süre tanıdı.

Birlik, aksi takdirde askeri yönetime yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Açıklamada, ordunun Cumhurbaşkanı Blaise Compaore'nin istifasından sonra yönetime el koyarak anayasayı ihlal ettiği belirtildi.

Ordu, yönetime el koyduktan sonra, en kısa sürede bir sivil hükümetin kurulacağını ve yönetimin sivillere devredileceğini bildirmişti.

Askeri hükümetin İçişleri Bakanı Yarbay Isaac Zida'nın bir açıklama yaparak, tüm tarafların onaylayacağı bir ismin seçileceğini ifade etti.

'Belirsizlik devam ediyor'

BBC muhabiri Grant Ferrett, ülkede belirsizliğin devam ettiğini ve askeri hükümetin kendilerine tanınan süreye uyup uymayacağının merak konusu olduğunu bildiriyor.

27 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Compaore'nin görev süresini uzatma planı üzerine göstericiler sokağa dökülmüş ve olağanüstü hal ilan edilmişti.

Compaore, kitlesel tepkiler üzerine, Cuma günü istifa etmişti.