BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  SAĞLIK

Bunu yerseniz dişleriniz çürümez!

Peynir yemenin diş çürümesinin önüne geçtiği ileri sürüldü.

Abone ol

ABD'de yapılan araştırmada peynirin ağzı nötralize ettiği belirtildi.

ABD'de yapılan bir araştırmada penir yemekle dişi çürümesinin azaltılması arasında bir ilişki olduğu açıklandı. Araştırmada peynirin dişlerde boşlukları azalttığı çünkü asit plakalarını nötralize ettiği belirtildi.

Uzmanlar fermante edilmiş süt ürünlerinin ağızda çok fazla alkalik yaptığını, bunun da diş tedavisi ihtiyacını azalttığını kaydetti. Uzmanlar ayrıca peynirin diş çevresinde koruyucu etkisi özelliğini de keşfettiklerini söyledi.

Diş yüzeyinin üzerinde yüksek düzeyde pH (çok fazla alkalik), diş aşınmalarına karşı çok fazla dişi korur, boşluklar oluşturur ve dolgu yapılmasına yol açar. ABD'deki Genel Diş Hekimliği Akademisi'nin yaptığı araştırmada 12 ila 15 yaş arasında 68 çocuk ele alındı. Katılımcılar üç gruba ayrıldı. Birinci gruptan günlük çedar tüketmesi istendi. Diğeri şekersiz yoğurt tüketti ve son grup da bir bardak süt içti.

Test öncesi ve testten sonraki 10 ve 20 dakikada ve iki buçuk saatte diş plakaları üzerinde pH seviyesi ölçüldü. Araştırmaya öncülük eden Vipul Yadav yoğurt yiyen veya süt içenlerde ağız içindeki pH seviyesinin değişmediği görüldü. Ama bu aralıkta peynir yiyen kişilerin pH seviyelerinde hızlı artış olduğu belirlendi.

Uzmanlara göre peynir ağızdaki tükürük miktarını artırıyor ve vücut doğal yolla kendini tamir ediyor.

Aeaştırma General Dentistry dergisinde yayımlandı.