BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  EKONOMİ

Bunu verirsem vatana ihanet ederim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili söyledikleri gündeme oturdu.

Abone ol

İptal edilen 5.7 milyar dolarlık köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili Erdoğan, "Arkadaşlar böyle çıktıktan sonra ben bunu verirsem vatana ihanet ederim, halkıma ihanet ederim" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın bu sözleri bugün gazetelerde geniş yer aldı. Başbakan Erdoğan, Birleşik Arap Emirliği'nden Ankara'ya dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

köprü.jpg
Koç Holding, iptal edilen köprü ve otoyol ihalesinin ardından açıklama yaptı. TIKLAYIN

İhaleyi 5.7 milyar dolara Koç, Ülker ve Malezyalı UEM Group ortaklığı kazanmış ancak rakam Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından düşük bulununca geçtiğimiz hafta iptal edilmişti. Erdoğan, ihalede rakamın kendisini tatmin etmediğini belirterek, ‘Bu ihalenin olması gereken en üst rakam ne olabilir’ sorusuyla bir çalışma yaptırdığını belirtti. Erdoğan, bu konuda şunları söyledi:

BU RAKAM BENİ TATMİN ETMEDİ

Bu rakam beni tatmin etmedi. Ben bunun üzerine bir çalışma yaptırdım. Bu ihalenin olması gereken en üst rakam ne olabilir? Burada bunun iki katı bir rakam çıktı karşıma. Birisi 11-12 ise öbürü 8-9 civarında rakam çıktı. Peki en düşüğü ne olmalı? En düşüğü de 7 civarında çıktı. Arkadaşlar böyle çıktıktan sonra ben bunu verirsem vatana ihanet ederim, halkıma ihanet ederim. Şimdi ne yapacaksınız?

BÜYÜK İHTİMALLE HALKA AÇACAĞIZ

Arkadaşlarımızla bir istişare yaptık, bu istişare neticesinde kesin değil ama büyük ihtimalle burayı halka açacağız. Halka arz ile bu işi çözelim istiyoruz ve arkadaşlarımızın ortak kanaati de bu istikamette netleşti. Bakanlar Kurulu'ndaki arkadaşlarımın da havası bu istikamette.

İşletmeyi aynen devam ettireceğiz. Nasıl şu anda borsada, menkul kıymetlerde... Halk Bankası'nın şu anda yönetimi değiştirmedik, blok bir satışla birileri gelir alırsa o zaman yönetim değişir. Blok satış yok, halka arz var. Halka arzın içerisinde de mevcut yönetim bunu işletir. Yıl sonu karı nedir? 700-800 milyon TL, bu fiyatlara zamlar geldikçe bu trilyonlara varacak. Oralara vardığı zaman herkes yıl sonunda neyse onu alacağı gibi, zaten borsada kağıtlar sürekli el değiştirme şansına da sahip.

150 DEĞİL 100 MİLYON

"İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için telaffuz edilen 150 milyon/yıl yolcu sayısı doğru bir sayı mı?" sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi:

"Açık, net söyleyeyim; 150 milyon diye bir şey söz konusu değil. Bu bakanımızın arazinin büyüklüğü sebebiyle, ihtiyaç duyulması halinde burası 150 milyona çıkabilecek düşüncesiyle söylediği bir şey. Bu işin ilk etabı 100 milyondur. Hepsini burayı yapacak olan firma alacak ve işletecektir. Dosya alma noktasında iş iyi gidiyor, 15 firma dosya aldı. Bunların içerisinde çok güçlü firmalar var, halen de almaya devam ediyorlar."

NASIL BİR HAVAALANI OLACAK?

"Mimari olarak dünya çapında bir yarışmaya davet edecek misiniz? Sadece DHMİ'ye mi bırakacaksınız işi?" sorusuna da Erdoğan şu karşılığı verdi:

"DHMİ'yi çok da basite almayalım, yılların belli bir deneyimi var. 'Benim' diyen dünyadaki firmaların şu anda ne durumda oldukları, sefaletleri ortada. Bizde son dönemlerde havaalanlarının yapımında özel sektör devreye girmek suretiyle projeler ürettiler. Buralarda da böyle bir çalışma yapıldı ve bu çalışma üzerinden şu anda ihaleye çıkılıyor. Eğer bu çalışma elimizde olmamış olsa, biz burada zaten sağlıklı bir ihale yapamayız. Buradaki oteller falan bunların hepsi bu fiyatların içerisinde yer alacak, çevre düzenlemeleri yer alacak. Burada çok ciddi bir hafriyat olayı var, bu yaklaşık 1.5 milyar metreküp. Allah'tan yakın bölgelerden hafriyat taşınma şansı var. Eskiden bizim 2886 İhale Kanunu'nda 40 kilometre şartı konulurdu, onun üzerinden hesap yapılırdı. Şimdi burada 3 ile 5 kilometre gibi mesafelerden hafriyat yapılabilme imkanı süreci hızlandıracak. Bu bizim için iyi bir avantaj. Bu konuyla ilgili ben çok daha fazla beklemek istemiyorum. Eğer biz bir de mimari proje için yeni bir çalışmaya girecek olursak 1 yıldan önce böyle bir proje gelmez.

Ben belediye başkanlığımda hep avam projeyle çıkmışımdır. Avam projeyle çıkarak da çok büyük neticeler aldık hamdolsun. O günden bugüne 15 yıl geçmiştir, bizim o avam projelerle yaptığımız hiçbirinden en ufak şikayet gelmemiştir. Bütün mesele işi verdiğiniz grup bu işin hakkını veriyorsa size güzel bir eser ortaya koyar. Şu anda ihaleye çıkacak olan proje sıradan bir proje olmayacaktır, alternatifleriyle çıkacak. DHMİ'ye A'dan Z'ye değil, üniversitelerle çalışarak attığımız bir adımdır."