BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.469,37
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bulutlara bak depremi bil

Depremi bulutlara bakarak tahmin etmek mümkün mü? Yeni bir bilimsel çalışma bu alanda ezber bozacak gibi..

Abone ol

Depremin önceden tahmin edilmesi amacıyla yeni bir bilimsel çalışmanın hazırlıklarına başlandı. Yapılması planlanan çalışmada, sismik aktiviteler açısından litosfer, atmosfer, iyonosfer etkileşimi tüm yönleriyle incelenerek, depremin önceden tahmin edilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamındaki araştırmalarda insansız uçaklar, gökyüzünü sürekli izleyen kablosuz kamera sistemleri, mobil atmosferik ölçüm cihazları, GPS destekli 3 boyutlu yer altı izleme sistemleri kullanılacak, sahada düzenli radon ölçümleri gerçekleştirilerek, elektrik potansiyel alan değişimleri izlenecek.

KAREL'İN İDDİASI
Türk ve Fransız vatandaşı olan MRC Başkanı Ronald Karel, yapılacak bilimsel çalışmalar ile depremin 24 ile 36 saat öncesinden tahmin edilebileceği iddiasında bulundu.

Meteorolojiye ilgisinin 9 yaşında başladığını, 12-13 yaşında iken de hava haritaları çizmeye başladığını anlatarak, ''1970 yılında İstanbul'da farklı bir bulut oluşumu gördüm ve bunları inceledim. Gece 23.00'de Gebze'de deprem oldu. Gençlik heyecanıyla bulutlarla deprem ilişkisi üzerinde çalışmaya başladım'' diye konuştu.

NASA'NIN DESTEĞİ-
      
Çalışmasının NASA tarafından da desteklendiğini ifade eden Ronald Karel,
çalışmanın tamamlanması için bu kurumun ön gördüğü sürenin 10 yıl olduğunu belirterek, şöyle dedi:

Benim fikrime göre bu süre çok daha düşük olabilir. Türkiye'nin meteorolojik koşulları çok daha uygun. Faylar da çok belirli. Atmosferi ve iyonosferi çok daha sakin. Çalışmamızın başarılı olması için biraz da şansa ihtiyacımız var. Bazı parametrelerin yan yana gelmesi lazım. Çalışmayı 5-6 yılda
tamamlayabiliriz.''

Projenin 5-6 milyon dolar maliyeti olduğunu kaydeden Karel, birçok uluslararası kurum ve yabancı bilim adamının da çalışmayı destekleyeceğini
kaydetti.