BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  DÜNYA

Başpiskopos Türklere kin kustu

Türk ve Rum dini liderlerinin toplantısı iptal edildi. İptalin nedeni Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu'nun sözleri..

Abone ol

 Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2’nci Hrisostomos'un Türkiye'ye nefret kusan açıklamaları bugün yapılması beklenen toplantıyı iptal ettirdi. Hrisostomos'a göre asıl düşman Ankara. Başpiskopos bununla yetinmedi ve kanlı eylemlere imza atan EOKA'ya yardımı şeref saydı.

İşte dinler arası diyalog toplantısını iptal ettiren o açıklamalar.

"Yağmalanan mabetlerimizi, mezarlıklarımızı isteyeceğiz. Bakımlarını ve onarımlarını yapmamıza, oraya gitmemize izin vermelerini isteyeceğiz"

EOKA'lı günleri özlemle anıyor
"Rum halkının 1955-1959'lardaki kurtuluş mücadelesinde birbirine kenetlendiğini, her şeyini hatta hayatını bile feda ettiğini; EOKA'cıları saklamayı ve onlara yiyecek vermeyi, hatta İngilizler tarafından tutuklanıp darp edilmeyi şeref saydığını" anlatan 2’nci Hrisostomos, "o dönemi özlemle andığını" söyledi.

"Yerleşikler ve askerler terk etsin"
Hrisostomos, 22 Ocak'ta KKTC'ye geçerken, sınır kapısında herhangi bir kontrolü kabul etmeyeceğini de ifade ederek, "Arabamın duraklamadan geçmesine izin verilmeli" dedi. Hrisostomos “Kilise'nin net şekilde bilinmesini istediği şey, 'yerleşikler' ve Türk askerlerinin mümkün olan en kısa zamanda vatanımızı terk etmesi gerektiğidir'' şeklinde konuştu.

Amerika bile iki devlet istemiyor
"Ankara, bunu Avrupa'nın da istemediğini anlamalıdır. Kıbrıs'ı üniter kabul ediyor. BM de iki devlet istemiyor, bugün yegane süper güç olan Amerika bile iki devlet istemiyor. Ancak bütün bunların Türkiye'ye bu konuyu açıkça söylememelerine hayret ediyorum'' ifadelerini kullandı.