BIST 9.890
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.461,30
HABER /  POLİTİKA

Bülent Ecevit Süleyman Şah'ı böyle kurtarmıştı

Süleyman Şah Türbesi için 'Burayı bize verin' diyen Suriye karşısında merhum Başbakan Bülent Ecevit ne yapmıştı? İşte cevabı...

Abone ol

TSK'nın Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne bu sabaha karşı "Şah Fırat Operasyonu" gerçekleştirmesinin ardından dün saat 21.00'de başlayan ve bugün sabah saat 04.45'te sona eren operasyonda Süleyman Şah Türbesi ve binalar imha edildi.  

Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik operasyonla ilgili tartışmalar sürerken, bu konuda dönemin Ecevit-Bahçeli-Yılmaz koalisyonunun Süleyman Şah Türbesi için yaptığı müzakereler de yeniden gündeme geldi.

ECEVİT'İN SURİYE'YE CEVABI

Sözcü'nün Dışişleri tutanaklarında da yer aldığını belirttiği bu müzakerelere göre Suriye'nin Süleyman Şah Türbesi için “Başka yer verelim, buradan çıkın” talebine, Ecevit'ten ret cevabı gelmişti.

ecevit-suleyman-sah.jpg

"AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN"

Sözcü'nün haberine göre, Suriye'nin Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu alanın yakınında Teşrin Barajı’nı inşa ettiği dönemde, Ecevit Hükümeti’ne, “Buranın bir anlamı kalmadı. Bize verin” dediği Ecevit’in ise bu talebe bölgeye gönderdiği heyet aracılığıyla “Aklınızın ucundan bile geçirmeyin” diye cevap verdiği ortaya çıktı.

Ecevit döneminde görev yapan ve baraj inşaatı sırasında Türbe’yi keşif amacıyla oluşturulan 15 kişilik sivil ve askeri heyet arasında yeralan emekli bir asker Sözcü’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Emekli asker, şunları anlattı:

"TÜRBEYİ SU BASTI"

“Baraj yapılınca, bizim türbeyi su bastı. Nöbet tutan askerlerimiz, dizlerine kadar suyun içerisinde görev yapıyorlardı. Durumu yerinde görmek amacıyla heyetler oluşturduk. Dışişleri’nde bir yetkili başkanlığında Harita Genel Komutanlığı, DSİ ve daha birçok yerden temsilci heyette yeraldı. Türbeye gittiğimizde askerlerin su içerisinde görev yaptıklarını gördük. Suriyeliler bize, ‘Daha önce de Caber Kalesi’nden buraya getirmiştiniz. Artık buranın bir anlamı, i kalmadı. Size başka bir gösterelim türbeyi oraya taşıyın. Burası da baraj mahalline girsin’ dediler.”

"SURİYE HİNLİK YAPMAYA ÇALIŞIYORDU"

Emekli asker, Suriye’nin bu tekliflerini birkaç kez dile getirdiğini aktararak, “Ama biz Ecevit Hükümeti tarafından, ‘asla taviz vermeyin’ denilerek bu konuda kesin talimatlandırıldık. Gerekirse petrol platformu şeklinde orayı yükseltiriz ama terk etmeyiz, mesajını karşı tarafa ilettik. Aksinin bir savaş sebebi olacağını aktardık” dedi.