BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bugün İstanbul'un elektriği özelleştiriliyor

Elektrik dağıtımındaki özelleştirmelerde sıra en ballı bölgeye geldi. İstanbul'un elektriği bugün özelleştiriliyor...

Abone ol

İstanbul'un Avrupa yakasına elektrik dağıtan Boğaziçi Elektrik'in özelleştirilmesi için bugün nihai teklifler alınacak. Aynı şekilde Dicle, Gediz ve Trakya bölgelerine elektrik dağıtan firmaların da nihai pazarlık görüşmeleri bugün yapılacak. Söz konusu dört elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesine toplam 39 firma talip oldu.

Elektrik dağıtım özelleştirilmelerinde mülkiyet özel sektöre devredilmeyecek. Elektrik dağıtım firmalarının sadece işletme hakları, o da en çok 49 yıllığına, özel sektöre verilecek.

EN KARLI BÖLGE

Boğaziçi ve Anadolu Yakası olarak iki dağıtım bölgesine ayrılan İstanbul, Türkiye elektriğinin yüzde 21'ini tüketiyor. Büyüklüğü nedeniyle, özel sektör açısından diğer bölgelere göre tabii çok cazip oluyor.

Özellikle Boğaziçi Yakası'nın tüketimi çok fazla, Türkiye toplam elektrik tüketiminin yüzde 14.1'i bu bölgede yapılıyor. Dolayısıyla İstanbul'da elektrik dağıtım özelleştirmeleri büyük önem taşıyor. Ayrıca kendi ürettikleri elektriğin satış hakkını da alacak olmaları, İstanbul'un önemini daha da artırıyor.

İstanbul elektrik dağıtım bölgeleri geçmiş yıllarda da satışa çıkartılmıştı. Ancak Anadolu Yakası özelleştirildikten sonra geri alındı. Boğaziçi Yakası'nın ihalesi ise iptal edildi. 

12 MİLYAR DOLAR

Bugüne dek Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı elektrik dağıtım özelleştirilmelerinden 2.7 milyar dolar tahsilat yapıldı. Sonuçlandırılan diğer sekiz elektrik dağıtım bölgesi özelleştirilmelerinden ise 2.4 milyar dolarlık tahakkuk gerçekleşti. Elektrik dağıtım özelleştirilmelerinin tümünden yaklaşık 12 milyar dolarlık gelir bekleniyor.