BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,66
ALTIN 2.399,52
HABER /  EKONOMİ

Bu yıl 20 bin ton kayısı ihracatı bekleniyor

Mersin’in Mut ilçesinde bu yıl, 20 bin ton kayısı ihracatı yapılması bekleniyor.

Abone ol

Mersin’in Mut ilçesinde bu yıl, 20 bin ton kayısı ihracatı yapılması bekleniyor.

Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, Türkiye’nin erkenci sofralık kayısı ihracatının 35 milyon doları bulduğunu, bu rakamın yüzde 60’ını ise Mut ilçesinin gerçekleştirdiğini söyledi. Abaş, ilçede geçen yıl 80 bin ton sofralık kayısı üretildiğini, 11 bin tonunun geçen yıl ihraç edildiğini ifade ederek, bunun para olarak karşılığının 21 milyon doları bulduğunu vurguladı.

2013 yılında beklenen kayısı rekoltesinin 76 bin ton olduğunu aktaran Abaş, "Bunun 20 bin tonunun ihraç edilmesi bekleniyor. Ayrıca ihracat rakamı da yaklaşık 30 milyon doları bulabilir. Geri kalan 56 bin ton sofralık erkenci kayısı ise iç piyasada tüketiliyor" dedi.

Dünyadaki sofralık turfanda kayısı üretim merkezlerinden İspanya, Fransa ve İtalya’da en erken hasadın haziran ayında başladığını belirten Abaş, "İlçemizde ise hasat mayıs ayının başında yapılıyor. Türkiye’de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut’ta yetiştiriliyor. Üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da satılıyor. Mut kayısısının aroması, yüksek albenisi, tat bakımından diğer coğrafi bölgelere göre daha farklılık arz ediyor" diye konuştu.