BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bu verilerden hangisi doğru!

CHP eski Milletvekili Mesut Değer'in hazırladığı OHAL Raporuna göre iki bakanlığın verileri uyuşmuyor

Abone ol

Eski CHP Milletvekili Değer, Kılıçdaroğlu için OHAL raporu hazırladı. Değer, “Döneme ilişkin sağlıklı bilanço yok, İçişleri ile Milli Savunma bakanlıklarının ölü ve yaralı sayıları birbirini tutmuyor” dedi

Değer’in raporunda, 1987-2002 yılları arasında İçişleri Bakanlığı verilerine göre OHAL bölgesinde ölü sayısı 28 bin 795, yaralı sayısı 17 bin 753 olarak gösteriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre ise ölü sayısı 36 bin 140, yaralı sayısı 18 bin 489 olarak veriliyor.

Terör örgütü PKK’nın yeniden eylemlere başlaması nedeniyle MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği OHAL ile ilgili tartışmalar sürerken, CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu’na sunulmak üzere eski CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer tarafından hazırlanan raporda ilginç tespitlere yer verildi.

Namık Durukan'ın haberine göre; Değer raporunda, 1987-2002 yılları arasında Güneydoğu’da uygulanan olağanüstü hal dönemine ait devletin sağlıklı bilançosu bulunmadığını, gerçek sayıların gizlendiğini, ilgili bakanlıkların verdiği ölü ve yaralı sayısının birbirini tutmadığını belirtti.

DEVLETİN VERİLERİ TUTARSIZ

Değer, OHAL döneminde kayıt altına alınmayan olayların açıklanması halinde bölgedeki yargısız infazlar, gözaltında kayıplar ve baskıların gerçek boyutu ile ortaya çıkacağını söyledi. Değer, terör olaylarının sona erdirilmesi için demokratik açılımın projelendirilmesi ve bir an önce gerçekleştirilmesini istedi.

OHAL’in geçmişte 20 ilde uygulandığını belirten Değer, geçmişte OHAL’e ilişkin iki yıllık araştırma yaptığını, yazılı ve sözlü soru önergelerine verilen yanıtları raporuna eklediğini söyledi.

Araştırma sonucunda OHAL’in bilançosuna ilişkin devlet tarafından hazırlanmış çalışmanın bulunmadığını tespit ettiğini ifade eden Değer, İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın yanıtlarında ölü ve yaralı sayılarının birbirini tutmadığını, İçişleri Bakanlığı’nın bazı yanıtlarında ise “bilgi bulunamamaktadır” denildiğini kaydetti.

HANGİ SAYI GERÇEK

Değer’in raporunda, 1987-2002 yılları arasında İçişleri Bakanlığı verilerine göre OHAL bölgesinde ölü sayısı 28 bin 795, yaralı sayısı 17 bin 753 olarak gösteriliyor. Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre ise ölü sayısı 36 bin 140, yaralı sayısı 18 bin 489 olarak veriliyor.

1984-2009 arasında yaşamını yitirenlerin sayısının 63 bin 443 olarak açıklandığını belirten Değer, geçmişteki sayılarla karşılaştırınca OHAL dönemi dışında kalan 11 yıllık süreçte 8 bin 814 kişinin yaşamını yitirdiğini, ancak bu rakamın da gerçeği yansıtmadığını kaydetti.