BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,13
HABER /  DÜNYA

Bu ülkede bir daha Madımaklar yaşanmasın

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, katıldığı “4’üncü Sivas Günleri”nde Sivas’ın kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı bir şehir oldu...

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, katıldığı “4’üncü Sivas Günleri”nde Sivas’ın kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı bir şehir olduğunu söyledi. Çözüm süreciyle Türkiye’nin güzel günler göreceğini ifade eden Bakan Bağış, “Bir daha bu ülkede Madımak olayları yaşamak istemiyoruz” dedi.
Sivas Platformu tarafından Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “4’üncü Sivas Günleri” görkemli bir törenle başladı. Açılışını Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın yaptığı Sivas Günleri’nin açılışına Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Sancaktepe Belediye Başkanı ve Sivas Platformu Başkanı İsmail Erdem, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavun çok sayıda milletvekili ve İstanbul ilçe belediye başkanları katıldı.
Sivas’ın yöresel oyunlarının renkli gösterisinin yer aldığı renkli açılışta Bakan Bağış, stantları gezdi. Sivas’ın yöresel yiyeceklerini tadan Bağış, Roberto Carlos’a da yiyeceklerden tatmasını önerdi.

“SİVAS TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK BİR ŞEHİRDİR”
“Yiğidolar farkı fark ettiriyorlar” diyen Bakan Bağış, hayatını kaybeden Sivaslı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu andı.
Sivas’ın bir kültür şehri olduğunu vurgulayan Bakan Bağış, şunları söyledi;
“Gerçekten Sivas’ın İstanbul üzerinde ayrı bir hakkı ve hukuku var. İstanbul’daki Sivaslı kardeşlerimizin bu şehri bir dünya başkenti olmasına, dünyanın en görkemli şehirlerinden biri olan İstanbul’un gelişip güzelleşmesinde çok büyük emekleri var. Biz burada farklı bir medeniyetin temsilcileriyle birlikteyiz. Sivas Türkiye için örmek bir şehirdir. Sivas, farklılıkların zenginlik olarak görülmesi; onları bir beraber, iri, diri güçlü olmasının neler yaratabileceğini gösteren bir şehirdir. Sivas bugün Türkiye’nin içinden geçtiği bu önemli bir barış ve çözüm sürecinde, demokratikleşme sürecinde ilham kaynağımızdır. Çünkü asırlarca Sivas’ta Alevi’siyle, Sünni’siyle, Türk’üyle, Kürt’üyle ama Türkiye sevdasıyla neler başarılabileceğini gördük. Bu yüzden Sivas bir medeniyet şehridir.”

“AB SÜRECİ UZUN İNCE BİR YOL”
Aşık Veysel’in dizeleriyle AB sürecini ele alan Bakan Bağış, “Aşık Veysel’in ‘uzun ince bir yoldayım’ sözünü her gün anımsıyoruz. Avrupa Birliği sürecinde anımsıyoruz. Gerçekten Avrupa Birliği süreci de bizim için AB süreci de bizim için uzun ince bir yol. Meşakkatli, yorucu, stresli bir yol. Ama Türkiye’nin demokratikleşmesi, zenginleşmesi, şeffaflaşması için iç barışı ve huzurunun sağlanması için de elzem bir yol. O yüzden biz AB sürecinde Sivas’ı hemen hemen her gün anıyoruz” şeklinde konuştu.
Ecdadın başarılarının üzerine başarılar eklemek için çılgın projeler yaptıklarını ifade eden Bakan Bağış, Marmaray Projesi, 3’üncü Havaalanı ve köprüye de değindi.
“Türkiye’nin hizmete susamış her yerine o ak eller yetişecek” diyen Bakan Egemen Bağış, diğer siyasi partilerin yönettiği illeri sıralayarak, AK Parti’nin yönetime gelmesiyle buraların farklı bir çehreye dönüşeceğini söyledi.

“AK OK YAYDAN ÇIKTI, KARDEŞLİK EGEMEN OLACAK”
Terör sorununa değinen Bakan Bağış, teröre harcanan paralarla neler yapılabileceğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini ve orada yaşanan tarihi gelişmelerle Türkiye’nin büyük bir dönüşüm yaşadığını ifade eden Bakan Bağış, “Türkiye özlediği tablolara teker teker kavuşuyor. Diyarbakır’da gördük ki artık ak oy yaydan çıktı, kardeşlik, dostluk bu ülkede egemen olacak. Gördük ki, olağan üstü hal dönemi bitmiş, her hal dönemi başlamıştır. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun da hayalini kurduğu günler bu günlerdi” diye konuştu.
Çözüm sürecinin sonunda Türkiye’yi farklı günlerin beklediğini belirten Bağış, “Bu sürecin sonunda kutlu bir doğum var” diyerek Aşık Veysel’in satırlarını okudu.
Bakan Bağış, “Bir daha bu ülkede Madımak olayları yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

“SİVAS ANADOLU’NUN OMURGASIDIR”
Sancaktepe Belediye Başkanı ve Sivas Platformu Başkanı İsmail Erdem, Sivas günlerinin 4’üncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek, geçen yıl 500 bin ziyaretçiyle gerçekleşen Sivas Günleri’nde bu yıl 1 milyon ziyaretçi beklediklerini söyledi.
“Sivas’ımız Anadolu’nun omurgasıdır” diyen Başkan Erdem, “Sivas kültürü Anadolu’nun kökleridir, derinliktedir. Selçuklu’dan Osmanlı’ya Cumhuriyet’ten günümüze kadar Sivas Sivas olalı tüm Sivaslılar olarak ülke birliği için varız. Ülkenin kaderinde ortak payda olmuşuz. Sivaslı hemşehrilerimiz yine İstanbul2un varlığına, şehirleşmesine, İstanbul’daki toplumsal barış ve huzurun sağlanması noktasında yine kader birliği yapmışız” dedi.
Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise, Sivas’ın bir kültür mozaiği olduğunu belirterek, “Sivas Anadolu’nun ortasında Müslüman Türk kültürünü en iyi temsil eden şehirlerimizden bir tanesidir. Sivas Alevi’si, Sünni’siyle birlikte Türk milletinin birliğini beraberliğini ortaya koyan çok güzel bir şehirdir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Bağış ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti. 24 Kasım Pazar Günü’ne kadar sürecek olan Sivas Günleri Feshane’de ziyaretçilerini bekliyor.