BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Bu soruşturma Meclis tarihinde ilk!

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Meclis Başkanının odasının tefrişi için soruşturma açıldı. 2 halıya soruşturma kafa karıştırdı;

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL


ANKARA- Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Meclis Başkanının odasının tefrişine ilişkin soruşturma açıldı. Soruşturma TBMM eski Başkanı Köksal Toptan dönemine ilişkin. Soruşturmayı açan yeni TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve yürüten daha önceki TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın atadığı Genel Sekreter Ali Osman Koca. Soruşturmanın konusu ise Meclis Başkanının odasına alınan iki halı.

İKİ HALI BAŞA BELA OLDU
TBMM eski Başkanı Toptan ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın TBMM ziyaretinin öncesinde odanın tefriş edilmesi ve bu önemli ziyaretçi için daha şık hale getirilmesini istedi. Bu amaçla TBMM Başkanının odasına iki adet ipek halı alınmasına karar verildi. Meclis'e bağlı Hereke Halı Fabrikası'ndan alım yapılması için araştırma yapıldı. Ancak burada üretilen ipek halıların çok yüksek maliyetli olduğu ve piyasadan daha ucuza alım yapılabileceği tespit edildi. Bunun üzerine İstanbul'da bulunan bir halı fabrikasından halı alımı için girişimde bulunuldu. Halıların ihale ile alımı kararlaştırıldı. Ancak İstanbul'dan ödeme yapılamayacağı için bu ilk ihale geçersiz sayılıp, ödemenin Ankara'da yapılmasını sağlamak için aynı firma ve aynı halılar için ikinci kez bir ihale açıldı. İşte bu durum usulsüzlük iddialarına yol açtı.

TOPTAN DÖNEMİ MERCEK ALTINDA
Şahin'in göreve gelmesinden sonra Genel Sekreter Koca durumu yeni başkana aktararak bu konuda soruşturma yapılması gerektiği kanaatinde bulundu. Denetçi devreye girdi ve yapılan bir denetleme sonucunda rutin bir soruşturma yapılıyor görüntüsü ile Toptan döneminin bürokratları sorguya çekilmeye başlandı. İki halı için böyle bir soruşturma yapılması akıllarda soru işaretleri doğmasına neden oldu. Kulislerde Toptan döneminin yeni yönetimce mercek altına alınmaya başlandığı konuşuluyor. 

16 BÜROKRATA SORGU
Dün soruşturma kapsamında Meclis'in 16 bürokratı sorgulandı. Eski Özel Kalem Müdürü İnci Soytok'un alım emri verdiği iddiasıyla da yürütülen soruşturma kapsamında görevden alınan Milli Saraylar eski Daire Başkanı Yunus Aydın, Satın Alma Müdürü Oğuz Bilgehan, Satın Alma Birimindeki diğer yöneticiler, İhale Komisyonu Üyeleri, Toptan Döneminin Özel Kalemde görevli müşavirleri ifade verdi.

BU SORUŞTURMA BİR İLK
Daha önce TBMM'de çeşitli nedenlerle soruşturma açılmıştı. Genel Kurul'un ceylan derisi koltukları yapılan bu soruşturmaların en büyüğü idi. Ancak ilk defa Meclis Başkanının odası için ya da makamın kullanımına dair bir ihale nedeniyle soruşturma yapılıyor. Sorgulanan bürokratlar usulsüzlük yapmakla suçlanırsa ve talimatın üst makamdan geldiği sonucuna varılırsa TBMM eski Başkanı ya da Özel Kalem Müdüresi de soruşturma kapsamına girebilir.


BU HABER KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILMASI YA DA ALINTI YAPILMASI HALİNDE YASAL İŞEM YAPILACAKTIR.