BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.397,88
HABER /  GÜNCEL

Bu soruları bil hacca git

Bunlar hac sınav soruları... Ama sorular dini konuların dışında. Bu soruları bilen hac biletini kapıyor. Sınava girenler ise tepkili.

Abone ol Bu yıl gerçekleştirilecek hac organizasyonunda görev yapmak için Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı sınava giren sağlık personeli, alanları dışında olan dini konularda sorular sorulmasına tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Suudi Arabistan'a giderek hacda görev yapmak isteyen sağlık personeli ile din adamlarını belirlemek için önceki yıllarda mülakat düzenliyordu. Bu yıl ise başvuruların yoğun olması nedeniyle, hacda görev yapmak isteyen doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personeli ile din adamlarına yönelik test usulü sınav yapıldı.

Sağlık personeline yönelik test kitapçığında, genel sağlık soruları ve dal sorularının yanı sıra, dini konularda da sorulara yer verildi.

Sınava giren sağlık çalışanları, alanları dışında olan dini konularda ağır sorularla karşılaştıklarını belirterek, tepki gösterdi.

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen'in yöneticileri de, sağlık çalışanlarından, sınavda sorulan sorular konusunda şikayetler aldıklarını belirterek, şu örnekleri verdiler:

“A kitapçığındaki 4. soru:

Hanefi mezhebine göre farz namazların ilk iki rekatında Fatiha'dan sonra bir sure veya en az kısa üç ayet veya uzun bir ayet okumanın hükmü nedir?

a) Sünnet
b) Farz
c) Vacip
d) Müstehap

8. soru:

Aşağıdaki namazlardan hangisi farz-ı kifayedir?

a) Cuma namazı
b) Cenaze namazı
c) Vitir namazı
d) Bayram namazı”

DİN GÖREVLİLERİ DE ŞİKAYETÇİ

Hac organizasyonunda görev alacak din görevlileri de, kendilerine yöneltilen genel kültür sorularının, hacda yapacakları görevlere ilişkin olmadığını savundular.

Din görevlileri, “2008 Yılı Din Görevlileri Hac Test Sınavı” kitapçığında bazı soruları görünce çok şaşırdıklarını ifade ederek, şu soruları örnek verdiler:

“A kitapçığı 77. soru:

Anayasa Mahkemesi üyeleri kaç yıl görev yapmak üzere seçilirler?
a) 7 yıl
b) 5 yıl
c) Ömür boyu
d) Emeklilik yaşına kadar

84. soru:
En önemli demir üretim merkezi hangi ilimiz veya ilçemizdedir?
a) Karabük ilindedir
b) Hatay ili İskenderun ilçesindedir
c) Sivas ili Divriği ilçesindedir
d) Konya ili Ereğli ilçesindedir”