BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,24
HABER /  GÜNCEL

Bu sigara kendi kendini söndürecek!

Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlüğe giren yeni uygulamayla artık kendi kendini söndüren sigara satışına geçildi.

Abone ol

Avrupa Birliği bu kararı söndürülmeyen izmaritler nedeniyle çıkan yangınları önlemek için aldı.

Buna göre, kullanıcının kendi haline bıraktığı sigara birkaç saniyede sönecek. Üreticiler sigaraları iki kalın kağıda sarılı üretecek. Böylece, sigaranın oksijenle etkileşiminin kesilmesi sağlanacak. Yöntem, sigaraların tüttürülmeden yanmasını da engelleyecek. AB, uygulamayla, söndürülmeyen sigaraya bağlı her yıl yaşanan 30 bin yangının azaltılmasını amaçladı.

HER YIL 520 KİŞİ YANGINLA ÖLÜYOR

Halen Finlandiya, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde kullanılan bu sigaralar sayesinde yanık halde unutulan ve ihmalden doğan ölümcül yangınların önüne geçilmesi hedefleniyor. 2008 yılında yapılan bir araştırmada AB üyesi altı ülkede yılda 11 bin yangın yanık unutulan sigaradan kaynaklanıyor. En çok karşılaşılan olay ise yatakta sigara içerken, çoğu zaman fazla alkolün de etkisiyle uyuya kalınması. Bilanço ise korkunç: Avrupa'da ortalama her yıl 520 kişi hayatını bu şekilde kaybederken, bin 600 kişi ise ağır yaralanıyor.

BU PROJE HAYAT KURTARACAK

Yakıldıktan sonra düzenli olarak çekilmeyince kendiliğinden sönen sigaraların hayat kurtaracağına inanılıyor. Şu andaki sigaralardan tek fark, sigara kağıdının içine yerleştirilen iki kademeli özel maddeden yapılmış yüzükler. Çıplak gözle görülmeyen ve birisi sigaranın baş tarafında diğeri de orta kısmına yerleştirilen özel yüzükler sayesinde, yanık olan sigaralar içilmeyince en geç bir dakika içinde kendiliğinden sönüyor. Kuvvetlice çekilmeyen sigara ateşi bu halkalara gelince özel kimyasal karışım yüzünden sönüyor. Finlandiya'da beş yıldır bu sigaralar tüketicilerin kullanımına sunulmuş durumda. Kasım ayının ortasından itibaren ise Avrupa'daki tüm sigaralar bu şekilde özel yüzüklü kağıtlardan imalat edilmiş olacak.

TAT VE KOKU DEĞİŞMEYECEK

Kullanılan tütün ve içindeki maddelerde herhangi bir oynamanın olmayacağını kaydeden yetkililer, sigara fiyatlarında bu uygulamadan dolayı herhangi fiyat farkının olmayacağını bildirdi. Sigaralarda tat ve koku olarak da herhangi bir değişiklik hissedilmeyecek.