BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu robot ahtapot!

İtalyan bilim adamları 8 kollu ahtapot robot projesi üzerinde çalışıyor. İşte robotun marifetleri...

Abone ol

Robot, su altında keşif yapıp, derinlerdeki tuzakları önceden haber verebilecek. 13 milyon dolarlık projeye Avrupa Birliği de destek veriyor.

Bu robot ahtapot kolu, sualtı için tasarlanan projenin bir parçası.İtalyan bilim insanları, sualtında derinlemesine inceleme yapabilecek suni bir deniz canlısı üretiyor.'Ahtapot robot' sayesinde, insanlar sualtındaki tuzaklardan önceden haberdar olabilecek.Suya dayanıklı kol, çelik telin çevresine silikon sarılarak yapılmış.

Üzerindeki doku sayesinde, sualtında gerçek bir ahtapot işlevi görebiliyor.Üzerindeki bu küçük lastikler sayesinde kavrama yeteneğine sahip, bu dokunun altında da dokunarak algılayan sensörler var. Bu sayede robot kavradığı objenin ne olduğunu da algılayabiliyor.

İngiliz cerrahlar, algılama özellikleri nedeniyle, robotu vücudun ulaşılması zor bölgelerindeki operasyonlarda endoskop olarak kullanma amacında.13 milyon dolarlık proje, Avrupa Komisyonu tarafından destekleniyor.Ekip, bir yıl içinde 8 kollu robot projesini bitirmeyi amaçlıyor.