BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.392,11
HABER /  GÜNCEL

Bu köyde sadece ikisi var

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Gürkavak köyü İkizler Mezrası'nda Refiya- Halit Özdil çifti, 15 yıldır bir başlarına yaşıyor

Abone ol

iki-kisi-yasiyor.jpg

6 kez yılan tarafından ısırıldığını belirten Halit Özdil, mezradan ayrılmayı düşünmediğini belirtirken, terk edenlerin de bir gün köylerine geri döneceklerine inandığını söyledi.

Yüksekova ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Gürkavak Köyü ve İkizler Mezrası, 1994 yılında bölgedeki olaylar nedeniyle boşaltıldı. 60 yaşındaki Refiya ve 65 yaşındaki Halit Özdil ise çocukları ile birlikte mezralarını terk etmeyerek burada yaşamaya devam etti. Özdil ailesinin 8 çocuğu da bir süre sonra köydeki diğer aileler gibi il ve ilçe merkezlerine yerleşti. 15 yıldır mezrada bir başlarına kalan Halit ve Refiya çifti, geçimlerini ise hayvancılık ve arıcılık yaparak sağladı. Kış aylarında bile köyden ayrılmayan Özdil ailesi, çözüm süreci ile birlikte bu yıl farklı bir mutluluk yaşıdıklarını anlattı.

Çözüm süreci bu bölgeye yeniden hayat verdi

15 yıl boyunca sadece bazı ihtiyaçları için Yüksekova'ya gidip gelen Halit Özdil, bugüne kadar hiç kimsenin kendilerine karışmadığını belirtti. 30 yıldır bölgede sıkıntılı bir dönemin yaşandığını, ancak başlayan çözüm süreci ile birlikte bölgenin yeniden hayat bulduğunu belirten Özdil, "Bu yıl ne asker, ne de PKK'lı ölmüyor. Mezramızdan ayrılmadık. Bir çok sıkıntıya tanıklık ettik. Ama buraları terk etmedik. Şimdi huzur zamanı. Bölgenin yeniden canlanacağını ve insanların tekrar terk ettikleri köylerine döneceklerini düşünüyorum" dedi.