BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bu iddia Erdoğan'ı çok kızdıracak

CHP'nin af önerisine çok sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan'ın önüne 2006'da yapılmak istenen değişiklik konuldu.

Abone ol

İktidar ile ana muhalefet arasında başlayan af tartışması, yeni açıklamalarla büyüyor.

"Teröristbaşının affedilmesi düşünülemez" diyerek, CHP'nin genel af yaklaşımını yerden yere vuran Başbakan'ın önüne yeni bir iddia konuldu. CHP yönetimi yaptığı açıklama ile hükümetin 2006'daki af girişimi iddialarına gönderme yaptı. CHP, iktidarın o dönemde yapmak istediği bir değişiklikle Öcalan'a af öngördüğünü öne sürdü.

CHP'nin bu iddiasına göre, 2006 yılında Terörle Mücadele Yasasında yapılmak istenen yasa değişikliği ile fiilen af önerildi. Ancak CHP'nin tepkisi üzerine bu değişiklik yapılamadı.

Başbakan Erdoğan'ı kızdıracak açıklama, CHP Genel Merkezi İletişim Koordinatörlüğünden geldi. Yapılan yazılı açıklamada, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 18 Nisan 2006'da Terörle Mücadele Yasası'nda düzenleme yapılmasını öngören tasarıda, terör örgütü ele başına fiilen af önerildiği, CHP'nin karşı çıkışı ile değişikliğin yapılamadığı'' iddia edildi.

Açıklamada CHP'nin karşı çıkışıyla engellendiği duyurulan o madde de yer aldı.

İŞTE O MADDE

Madde 6 - 3713 sayılı Kanun'un 7. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Madde 7- 1'inci maddede belirtilen amaçlara yönelik suç işlemek üzere, terör örgütü kuranlar, yönetenler, örgüte üye olanlar TCK'nın 314. maddesine göre cezalandırılır. Örgütün faaliyetini düzenleyen de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılır.

TCK'nın 221. maddesi (etkin pişmanlık) hükmü, bu madde açısından da uygulanır. Kişi, etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanabilir.''

"NE SÖYLEDİĞİMİZİ BİLİYORUZ, AKLIMIZ BAŞIMIZDA"

CHP lideri Kılıçdaroğlu gündeme getirdiği afla ilgili eleştirilere Kayseri mitingine giderken yanıt verdi. Öcalan'ın affının söz konusu olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Abdullah Öcalan’ın affıyla ilgili zaten yasada bir hüküm var. Terör suçlarından müebbet hapse mahkûm olanlar af yasaları çıksa bile ömür boyu hapiste kalırlar. Bizim düşündüğümüz toplumsal barış, uzlaşma sağlandığında bir genel af tartışılabilir. AKP hemen kaptı, ‘Acaba buradan terör örgütüne af getirecek mi?’ ya da ‘Öcalan bu aftan faydalanacak mı?’ diye. Oysa bizim böyle bir düşüncemiz olmadı. AKP parlamentoya getirdiği yasa tasarısında, terör örgütü liderlerine af getiren bir madde koymuştu. Biz ona şiddetle itiraz ettik. O yasa teklifi hâlâ başbakanlığın internet sitesinde duruyor. Ne söylediğimizi biliyoruz, aklımız başımızda."