BIST 10.231
DOLAR 32,19
EURO 35,07
ALTIN 2.458,20
HABER /  POLİTİKA

Bu fotoğrafın şifresi ne?

Başkent'te Hoca'nın elini öpen Arınç konuşuluyor. Kulislere göre Arınç, iki kesime bu fotoğraf ile mesaj yolladı...

Abone ol

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Altınsoy’un cenazesinde Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın, eski lideri Necmettin Erbakan’ın elini öpmesi siyasi kulisleri hareketlendirdi.

Arınç’ın hareketi bir yandan “hürmet göstergesi” olarak değerlendirilirken, diğer yandan da Milli Görüş tabanına, “Hoca’nın veliahtı benim” mesajı olarak yorumlandı.

Kulislerde konuşulan iddialara göre, Köşk seçimi sürecinde Arınç odaklı bir kriz çıkması ve Arınç’ın partiyle köprüleri atması durumunda, “Milli Görüş’ün yeni lideri” olarak Saadet Partisi’nin başına Bülent Arınç geçecek. Erbakan’ın da, AKP’ye geçen lider kadrosu arasında Arınç’a ayrı bir önem verdiği ve “gönül bağını koruduğu” belirtiliyor.

TEK ‘DEĞİŞMEDİM’ DİYEN

AKP’nin kurulmasıyla birlikte Erbakan’la yollarını ayırıp Erdoğan’la siyasete devam eden Arınç, Milli Görüş’ün AKP’deki en büyük temsilcisi konumunda görülüyor. Bir dönem Milli Görüş’ün en “fırtınalı” isimleri olan Başbakan Erdoğan ile Abdullah Gül’ün, sık sık “Biz değiştik” demelerine karşın Arınç, bugüne kadar bu tür açıklamalar yapmaktan uzak durdu. Arınç bu tavrıyla, Milli Görüşçülerle köprüleri atmadı.

POTANSİYEL VELİAHT

Saadet tabanı, AKP’ye geçmiş olmasına rağmen Arınç’ı hâlâ “kendilerinden” görürken, AKP içindeki Milli Görüşçülerin partideki temsilcileri konumunda Arınç bulunuyor. AKP içinde, Arınç’a yakın duran çok sayıda milletvekili olduğu ifade ediliyor.

Arınç’ın Milli Görüş cephesiyle arasını sıcak tutması, bu cepheden de karşılık görüyor. SP’de de “partinin başına Arınç’ın geçmesi” dillendiriliyor. Bugüne kadar Erdoğan ile Gül’e karşı sert tavır takınan Milli Görüş ve temsilcisi Saadet Partisi’nin, Arınç’a muhalefet etmemesi dikkat çekiyor.

Hoca’yı kurtaran yasa teklifini Arınç verdi

AKP ve SP tabanında “Milli Görüş’ün potansiyel lideri” gözüyle bakılan Bülent Arınç, her vesilede tabana bu işareti veriyor. Arınç son olarak, Kayıp Trilyon Davası’nda mahkum olan Erbakan’ın cezasının kaldırılması için teklif hazırlatmış ve hem AKP hem de CHP nezdinde teklifin yasalaşması için kulis yapmıştı.

KUTAN DA SICAK

SP ile Milli Görüşçülerin iktidar nezdinde sorunlarının çözümünde, bugüne kadar Arınç hep “köprü” görevi gördü. SP Lideri Recai Kutan ile önde gelen Milli Görüşçüler, yasal sorunlardan atamalara kadar birçok konuda Arınç’ın desteğiyle çözüm bulabildi. Erdoğan ve Gül’e karşı temkinli davranan Kutan, Arınç’la birebir görüşüyor. Yine önceki günkü cenazede, Kutan’ın Gül’e “yüz vermemesi” dikkat çekmişti.


(Haber: Ali Ekber Ertürk-Akşam)