BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  POLİTİKA

Bu düzenleme Şemdinli Savcısını kurtarabilir

YAŞ ve HSYK kararlarına karşı yargı yolu açılırsa, 28 Şubat ve öncesinde atılanlar mesleklerine geri dönebilir mi?

Abone ol

Yüksek Askeri Şura ve Hakim Savcılar Yüksek Kurulu kararlarına yargı yolu açılırsa, 28 Şubat ve öncesinde atılanlar ve Büyükanıt'ın isminin de geçtiği Şemdinli iddianamesi sonrası meslekten atılan savcı Ferhat Sarıkaya mesleklerine geri dönebilir.

Milliyet'in haberine göre Anayasa değişikliğiyle YAŞ ve HSYK kararları ile memurlara verilen uyarı ve kınama cezaları için yargı yolunu açacak olan Ak Parti formül arayışına girdi.

Partinin hukukçuları, bu tip bir değişiklik yapılması halinde, 28 Şubat ve öncesinde ordudan ya da yargıçlık ve savcılıktan atılanların da dava açarak mesleğe dönüp dönemeyeceklerini tartışıyor.

Mini anayasa değişiklik paketinde “hak aramayı artırma”ya yönelik düzenlemeler planlayan Ak Parti’de bunun hangi süreleri kapsayacağı sıkıntısı başgösterdi. YAŞ kararlarına yargı yolunu açan değişikliği pakete koyacak olan Ak Parti’de, düzenlemenin geriye işleyip işlemeyeceği tartışılıyor.

Terfi ve atamalar dışında YAŞ’taki ihraçlara karşı yargı yoluna gidilmesi konusunda süre açısından belirsizlik yaşanıyor. Aynı tartışma HSYK’nın kararlarına yönelik yargı yolunu açma ve memurlara verilen disiplin ve uyarı cezasına yönelik değişiklikte de sürüyor.

Anayasaya geçici madde konularak, dava açma süresinin geriye dönük olarak kısıtlanabileceğini düşünen Ak Parti hukukçuları, diğer yandan böyle bir düzenlemenin “eşitliğe aykırı olabileceği”ni tartışıyor. Bazı Ak Partililer de sürenin daha sonra uyum yasası ile yapılabileceğini dile getiriyor. Bazı hukukçular ise eşitlik açısından sıkıntı yaşanmaması için düzenlemenin “yürürlüğe girdiği tarihten” itibaren uygulanabileceğini dile getiriyor.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkındaki suçlamalara yer verdiği “Şemdinli İddianamesi” sebebiyle meslekten ihraç edilen eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın, 28 Şubat sürecinde ordudan atılanların yargıya gidip gidememesi de belirlenecek süreye göre ortaya çıkacak.