BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.385,99
HABER /  SAĞLIK

Bu durum kadınları felç ediyor

Depresyondan kadınların çok daha fazla etkilendiği bilinen bir gerçek...

Abone ol

Ancak uzmanlara göre 40'lı ve 50'li yaşlardaki depresyonlu kadınların felç olma olasılığının iki kattan daha fazla olduğunu belirtti.

Kadınların depresyon konusunda daha dikkatli olmaları için uyarıldı. Uzmanlara göre 40'lı ve 50'li yaşlardaki kadınların depresyon sonucu felç olma olasılığı diğerlerine göre iki kattan fazla. Yapılan araştırmada buna bu yaştaki kadınların daha savunmasız olduğu ortaya çıktı.

Binlerce kadınla 12 yıllık bir çalışmanın sonucunu açıklayan uzmanlar bu konuda yeterince güçlü delillerinin olduğunu söylüyor. Araştırmada yaşları 47 ila 52 arasında değişen depresyon teşhisi konulmuş kadınların, depresyon olmayanlara göre felç olma olasılıklarının 2.4 kat daha fazla olduğu açıklandı. Diğer risk faktörleri dışarıda bırakılsa bile depresyonlu kadınların felç olma riskinin iki kat fazla olduğu belirtildi.

Araştırmaya öncülük eden Caroline Jackson halihazırda var olan felci önleme klavuzunun depresyonun rolünü gözden kaçırdığını söyledi. Jackson "Doktorlar kötü zihinsel sağlığın ciddi doğasını tanıma ihtiyacı duyuyor ve uzun vadede bunun etkisinin ne olduğunu belirlemeye çalışıyor. Artık genç kadınlarda depresyon tehlikesi ve önleme yaklaşımlarını hedeflemeliyiz" dedi.

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden Dr. Jackson ve arkadaşları Avustralya Kadın Sağlığı Boylamsal Çalışması'nın sonuçlarını analiz etti. Bunun orta yaşlı kadınlarda depresyon ve felç ilişkisini inceleyen ilk geniş çaplı araştırma olduğu belirtildi.

1998-2010 yılları arasında her üç yılda bir 10 bin 500 kişiye zihinsel ve fiziksel sağlıkları ve diğer kişisel yaşamlarıyla ilgili sorular soruldu. Dörtte diri depresyonlu olduğu belirlendi. Stroke: Journal of the American Heart Association'da yer alan sonuçlara göre araştırma boyunca 177 kadın birinci felç vakalarını yaşadı.

Uzmanlar yaş, sosyoekonomik statü ve sigara alışkanlıkları, alkol kullanıp kullanmadıkları ve fiziksel aktivite gibi yaşam tarzını da dikkate aldı. Bunun yanında yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kilolu olup olmadığı ve diyabet gibi fizyolojik faktörler de araştırmada değerlendirildi.

Dr. Jackson araştırma sonunda tüm bu faktörleri göz önüne alındığında depresyonlu orta yaşlı kadınların çok daha fazla risk altında olduğunu belirtti.