BIST 10.345
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.463,44
HABER /  SAĞLIK

Bu durum insanları huysuz yapıyor

Yaşlanma belirtileri çıktıkça insanların huysuz ve üzgün olduğu belirtildi

Abone ol

Yaşlanma belirtileri olarak ortaya çıkan kırışıklıkların insanı daha sinirli ve üzgün gösterdiği belirtildi. Uzmanlar yaşlılara yaklaşırken bu ifadelerin dikkate alınması tavsiye ediyor.

ABD'de yapılan araştırmada kırışıklıkların insanı sadece yaşlı göstermekta kalmadığı aynı zamanda sinirli gösterdiği de belirtildi. Yaşlanıldığında göz kenarında oluşan kırışıklıkların insanın yüz ifadesini değiştirdiği ve öyle olmasanız da insanı daha üzgün veya sinirli gösterdiği kaydedildi.

Uzmanlar yaptıkları araştırmada yaşlı insanlarda oluşan kalıplaşmış bu durumun onları sadece yaşlı göstermekle kalmayıp ifade değişikliğine de yol açtığını ileri sürdü.

Amerikalı uzmanlar katılımcılara 64 yüz ve duygu durumunu göstererek test yaptı. Hepsinin yüzü doğal olmasına rağmen katılımcılar yaşlı insanların gençlere göre daha az mutlu olduğunu düşündü. Uzmanlar kendi sonuçlarının takip eden araştırmada da doğrulama imkanı buldu.

Katılımcılara gösterilen resimlerdeki kişilerin üzgün, mutlu ve sinirli olup olmadıkları soruldu. Araştırma sonunda üzgün ifade oranının yaşlı insanlarda gençlere göre daha fazla çıktığı göüldü.

Uzmanlar ayrıca katılımcıların üzgün veya sinirli düşüncelerinin gerçek hayatta o kişilerin durumlarıyla bağlantılı olmadığını tespit etti. Penn Eyalet Üniversitesi'nden Carlos Garrido kırışıklıkların yüz ifadelerini yanlış okumaya sebep olduğunu söyledi. Garrido ağız sarmasının üzgün görünmeye sebep olduğunu, kırışıklıkların ise hiç öyle olunmadığı halde sinirli gibi algılanmaya sebep olduğunu belirtti.

Garrido yaşlı insanların tedavi edilirken yanlış anlamanın önüne geçmek için bu araştırmanın önemli olduğunu söyledi. Öte yandan kırışıklıkların ailenin yaşlı insana "huysuz insan' şeklinde bakmasına da sebep olduğu belirtildi.