BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Kahve tutkunlarına kötü haber

Günde 5 bardak kahve içenlere kötü haber uzmanlardan geldi

Abone ol

Araştırmaya göre günde beş bardak kahve obeziteye sebep oluyor. Uzmanlar kahvenin içinde bulunan bir asidin kilo almaya ve insülin direncine sebep olabildiğini söylüyor.

Makul oranda kahve tüketmenin kilo vermeye ve diyabeti engellemeye yardımcı olduğu yönünde yapılan araştırmanın iddiasının tam tersi bir iddia ortaya atıldı. Yeni yapılan araştırmaya göre günde beş veya daha fazla kahve içmek kilo almaya sebep oluyor ve diyabey riskini artırıyor.

Avustralyalı uzmanlar yaptıkları araştırmada kahvenin çok fazla tüketilmesi halinde içinde bulunan klorojenik asitin (CGA) yağ kaybını engellediği ve insülin direncine sebep olduğu belirtildi.

Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayımlanan araştırmada CGA'nın değişik dozlarda verilmesi halinde obez farelere ne tür etki yaptığı test edildi. Günde beş veya altı kupa kahveye denk gelecek şekilde verilen kahveler farelerin hücrelerindeki yağın içeride tutulduğu görüldü. Bu farelerde ayrıca diyabetin başlangıcı sayılan glükoza dayanamama durumu görüldü ve insülin düzenlemesine direnç arttı.

Western Australia Üniversitesi'nden Prof. Kevin Croft "Daha önceki araştırmalarda CGA'nın sağlığa yararı olduğu bulunmuştu. İnsülin duyarlılığını artırdığı, tansiyonu düşürdüğü ve vücutta yağ birkimini engellediği belirtilmişti. Ama bu çalışma bunun tam tersini ispatlıyor. Günde beş veya daha fazla kahve içilmesi durumunda diyabet ve obezliğe yol açabiliyor" dedi.

Araştırmada yer alan diğre bir uzman Vance Matthews kahvenin sağlığa etkisinin verilen dozla alakalı olduğunu söyledi. Matthews "Günde üç veya dört bardak kahve kalp-damar hastalıkları ve tip-2 diyabet riskini düşürüyor olabilir ama yüksek doz tam tersi etki yapabiliyor" dedi.