BIST 10.793
DOLAR 32,18
EURO 34,83
ALTIN 2.414,87
HABER /  GÜNCEL

Bu çocuğun babası kim?

Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığına gelen dosyaların beşte birini babalık tayini testleri oluşturuyor.

Abone ol

Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığı, savcı ve hakimlerden gelen talep üzerine 2006 yılında babalık tayini için toplam 113 DNA testi uyguladı. Alınan bilgiye göre, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığınca, 2006 yılında toplam 549 dava dosyasında bilirkişi raporu hazırlandı.

Söz konusu dönemde kuruma gelen iş sayısının beşte birini, babalık tayini için DNA (Deoksiribonükleik Asit) testleri oluşturdu. Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi Başkan Vekili Uzman Tıbbi Biyolog Güven Koyuncu, AA muhabirine, bir yıl içinde 113 dava dosyasında babalık tayini için bilirkişi raporu hazırladıklarını ifade etti. Savcılıktan ve mahkemelerden gelen talep üzerine DNA raporu hazırladıklarını belirten Koyuncu, şunları kaydetti:

''Her dosya için anne, baba adayı ve çocuk olmak üzere en az üç kişinin kan örneklerini alıyoruz. 2006 yılında 113 çocuk için test yaptık. Bu da en az 300 kişinin DNA testini değerlendirdiğimiz anlamına geliyor. Bir dava için toplam 16 baba adayının biyolojik materyallerini aldığımız da oluyor.'' Güven Koyuncu, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan sistemlerle testleri gerçekleştirdiklerini ve sonuçların yüzde 99,9 oranında kesinliği olduğunu söyledi.

ARTIŞ VAR MI?
2005 yılında kuruma gelen babalık tayini dosya sayısının 77 olduğunu belirten Güven Koyuncu, şunları ifade etti: ''2006 yılında nesep tayini için gerçekleştirdiğimiz DNA testi sayısının yükselmesi, kurumun yeni kurulmasından kaynaklanıyor olabilir. Geçtiğimiz yıl İzmir'deki bu tür davaların bilirkişi raporları Adli Tıp Kurumu İstanbul Grup Başkanlığı tarafından düzenleniyordu. Ancak, suç sayısındaki artışı da değerlendiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda babalık tayini için gelen dosya sayısının yükselip yükselmediğini daha net anlayabileceğiz.''

Güven Koyuncu, DNA testlerini diğer dava dosyalarında da kullandıklarını belirtti. Babalık tayini için yapılan testler dışında 2006 yılında toplam 283 DNA testi yaptıklarını belirten Koyuncu, ''Hüviyeti meçhullerin kimliklendirilmesi ile olay yeri ve tecavüz vakalarında biyolojik delilin kimliklendirilmesinde de DNA testlerinden yararlanıyoruz'' şeklinde konuştu.

Koyuncu, İzmir dışında Afyon, Aksaray, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, Isparta, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak illerine ve bu illere bağlı ilçelere de hizmet verdiklerini, ancak şahsi başvuruları değerlendiremediklerini sözlerine ekledi. Bu arada gizlilik kuralları gereği babalık testi için başvurularda isim alınmadığı, bunun yerine kod numarası verildiği, kesinleşen sonuçlara ilişkin kayıt tutulmadığı bildirildi.