BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.432,43
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu canlı 18 milyon yıldır kendini klonluyor

New York Üniversitesi’nin Biyoloji bölümünden araştırmacılar yeni keşfedilen “Diploscapter Pachys” adlı tür, 18 milyon yıldır varlığını eşeysiz üreme ile sürdürdüğünü açıkladı.

Abone ol

 New York Üniversitesi’nin Biyoloji bölümünden araştırmacılar yeni keşfedilen “Diploscapter Pachys” adlı tür, 18 milyon yıldır varlığını eşeysiz üreme ile sürdürdüğünü açıkladı.

Bu solucan türü, aseksüel hayvanların en yaşlısı. Araştırmalar ayrıca bu solucanların, diğer aseksüel organizmalardan farklı olarak hayatta kalabilmelerinin evrimin zorlayıcı gücü sayesinde olduğunu da ortaya koyuyor.

New York Üniversitesi’nin Biyoloji Profesörü David Fitch, yapılan basına açıklamasında bilim dünyasındaki bu keşfin önemini şöyle dile getiriyor: “Bilim insanları, çok uzun bir zamandır, bazı türlerin, yaşamlarında milyon yıllar boyunca sekse yer vermeden nasıl hayatta kalabildiklerini anlamaya çalışıyor. Yeni keşfedilen tür gerçekten evrim genetiğini anlamamız aşamasında çok önemli. Çünkü bu keşif kabul gören şu bakış açısına tamamen ters düşüyor: Eşeyli üreme zararlı mutasyonları elemek ve değişen çevreye uyum sağlamak için bir gerekliliktir.”

CANLI, İNSAN KLONLANMASI ÇALIŞMALARINA IŞIK TUTUYOR

“Diploscapter Pachys” olarak adlandırılan bu yeni solucan türünün bilim insanlarını şaşırtan bir başka özelliği ise, türün klonlarında sadece bir çift kromozom bulunması. Bu kromozom çiftleri, karmaşık yapılı organizmalarda son derece az rastlanılan bir durum, hatta dünyada “Diploscapter Pachys” haricinde bu özellikler bilinen sadece iki canlıda daha bulunuyor.

Bilim dünyasında “Diploscapter Pachys” adlı canlı türüyle ilgili yapılacak çalışmaların, eşeysiz üremeye dair daha derin bir gözlem alanı oluşturması ve gelecekte mümkün olabilecek insan klonlama için aydınlatıcı olacağı konuşuluyor.