BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu Bitcoin'leri biliyor musunuz?

Bitcoin’in değerinin 1,000$ üzerine çıkması üzerien tüm gözler alternatif para birimlerine döndü, fakat 2013’te ilgi için rekabet eden bir tek bitcoin değil.

Abone ol

Bitcoin gibi diğer birimler de genelde bilgisayarlar tarafından zor matematik problemleri çözerek bir nevi “madenden” çıkarılıyorlar. Fiziksel olarak var olmasalarda sanal ortamda bilgisayar dosyası olarak bulunuyor bu para.

Eşler arası (peer-to-peer) protokollere dayandığı için bu para birimleri üzerinde tek bir bilgisayarın kontrolü yok, dijital dövizle yapılan alım satımları, para transferlerini ağlar takip ediyor. Tabi ki paranın ne için harcandığını bilmiyorlar, sadece bilgisayarlarda bulunan cüzdanların kodlarını biliyorlar.

Bitcoin’e para yatırmadan önce incelemenizi önerdiğimiz 9 alternatif listemizde sizlerle.

Litecoin

Litecoin, bitcoin gibi şifreleme bazlı dijital bir para birimi, yine bitcoin gibi son aylarda yükselişe geçti.

Eşler arası, açık kaynaklı dijital döviz olan litecoin, bitcoin’in bir dalı sayılabilir. Aslında bitcoin protokolünü baz almakta zaten, yalnızca “madencilik” için bitcoin yüksek bilgisayar gücü isterken, litecoin Dr. Colin Percival tarafından Tarsnap için yazılan algoritma sayesinde standart bilgisayarlar ile bu işlemin etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlıyor.

Namecoin

Bitcoin temelli yazılmış olan bir başka açık kaynaklı dal ise namecoin. Şifreleme bazlı birim, merkezsizleşmiş bir DNS -internetin insan tarafından anlaşılır website isimlerini örneğin dijitalkutuphane.com’u makineler tarafından anlaşılacak adreslere dönüştürme protokolü- olarak da işlev görüyor. Kendi DNS’i olarak davranması sayesinde bildiğimiz internet ve İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) yönetimi dışında işlev görüyor.

Para birim değerleri ve domain isimleri namecoin sayısını 21 milyona sınırlayan blok zinciri kayıtlarında tutuluyor.

Peercoin

Bir başka bitcoin türevi olan peercoin, madencilikte verimlilik artışı, daha fazla güvenlik, grup madenciliği tarafından suistimali –bitcoin’in en büyük kusurlarından biri- önleyen koruma mekanizmaları sözü ile piyasaya çıktı.

CoinMarketCap.com’a göre peercoin; “altcoins” olarak bilinen bu alternatif para birimleri içinde en büyük dördüncü piyasa değerine sahip.

Primecoin

Bitcoin gibi şifreleme temelli olan primecoin temelinde madencilik için farklı bir matematik sistem kullanması ile farklılık oluşturuyor. Bitcoin’in “Hashcash” algoritması yerine para birimine değer kazandırmak için matematikçi AJC Cunningham’dan ismini alan asal sayı dizileri, Cunningham zincirleri, buluyor.

Bitcoin aksine primecoin madenciliği her oluşturulan “para” ile zorlaşıyor ve bu sayede bitcoin’in 2016 blokta bir büyük değişim geçiren zorluğuna karşı daha düzenli bir artış gösteriyor.

Feathercoin

2013 Nisan’da piyasaya çıkan feathercoin bir litecoin türevi ve madencilik zorluğunu litecoin’e göre daha sık arttırıyor. Diğer dijital dövizlere göre feathercoin belirli aralıklar ile güncellemeler getirirerek yeni özellikler ekliyor kendine.

Novacoin

Para biriminin merkezine entegre edilmiş korunma sistemleri ile diğer alternatiflerden fark yaratan Novacoin, bir başka eşler arası dijital şifre temelli para birimi.

Novacoin teknik olarak 2 milyar “para”ya kadar çıkabilir, diğer bir çok alternnatiften çok yüksek bir rakam, çoğu milyonlar ile sınırlı. Ayrıca eğer bu sınıra ulaşılırsa novacoin bu sınırı yükseltebilme imkanına da sahip.

Infinitecoin

Haziran 2013’te piyasaya sürülen litecoin benzeri bu para birimi diğer dövizlerden daha sık madencilik zorluk düzeyi ayarlamaları ve litecoin’den 1142.86 kat daha fazla para oluşturulabilmesi ile ayrılıyor.

Megacoin

Bitcoin benzeri Megacoin, 42 milyon para oluşturulma limitine sahip ve 2013’ün son çeyreğinde ortaya çıktı. Her bir megacoin 0.50$’a eşit ve ana satış taktiği aşikar bir marka olması.

Quark coin

2013’te piyasaya çıkan bir başka birimi olan Quark coin şifre bazlı sistemlerin güvenlik öğesini çok ciddiye alıyor, 6 farklı algoritm kullanarak 9 kez şifreleme yapıyor.

Kaynak: DijitalKütüphane