BIST 10.277
DOLAR 32,23
EURO 34,72
ALTIN 2.382,47
HABER /  DÜNYA

Bu bildiriyi AK Parti mi istedi?

AK Parti hakkındaki kapatma davasına karşı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi bir bildiri imzaya açtı. O bildiriyi AK Parti mi istedi?

Abone ol Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM), AK Parti hakkında Anayasa Mahkemesi'nde açılan davaya ilişkin bir bildiri imzaya açıldı.

Taslak bildiri metninde, kapatılma davasından ve Anayasa Mahkemesi'nin açılan davayı incelemeye alma kararından endişe duyulduğu bildirildi.
 
"Yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemine" vurgu yapılan bildiride, "bununla birlikte, çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de önemine" atıfta bulunuldu.
 
Bu özgürlüklerin siyasi yaşam için önemli olduğu kaydedilen bildiride, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü veörgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekildi.
 
Bildiride, Türk yargısının, parti kapatma ve siyasi yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısında bulunuldu.
  
Bildirinin sonunda, Türkiye'ye demokratik reformlara devam etmesi çağrısında bulunuldu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun bir biçimde siyasi partilerle ilgili yasada anayasal reformlar yapılması çağrısında bulunuldu.
 
Başkanlık bürosunda yapılan toplantının ardından bugün imzaya açılan bildiri, sadece altına imza atan parlamenterleri bağlıyor ve AKPM'nin ortak tavrı olarak kayıtlara geçmiyor.
 
Talep Rusya'da iletilmiş
 
"AKPM Başkanı'ndan AKP'nin kapatılmasına tepki gösteren bildiri yayımlamasını kim istedi" tartışması sürerken, MHP'li Tuğrul Türkeş, talebin kısa bir süre önce Rusya'dan iletildiğini söyledi, ama kimin ilettiğini belirtmedi.
 
AKP milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, ne Türk heyeti başkanı olarak, ne de AK Parti milletvekili sıfatıyla bu tür bir talepte bulunduğunu belirterek, bu konudaki girişimin AKPM Başkanı Lluis Maria de Puig'den geldiğini söyledi. Türkeş ise, De Puig'e bu teklifin Rusya'nın Saint Petersburg şehrindeki bir toplantıda iletildiğini söyledi. 
 
Türkeş, "Kendisine dışarıdan telkinler iletildiğini, en son kısa bir süre önce Saint Petersburg'taki toplantıda bu yönde talep iletildiğini bize nakletti" diye konuştu.
 
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Türkiye'yi 8'i AKP'li, 2'si CHP'li, 2'si de MHP'li olmak üzere 12 kişi temsil ediyor.
 
Gözler AK Parti'li milletvekillerinin üzerinde
 
4 Nisan'da Saint Petersburg'da "küreselleşme ve göç" konulu bir toplantı yapıldı. Bu toplantıya Türkiye'den Göç Alt Komitesi Başkanı olarak AKP'li Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Fakat de Puig talebi iletenin ismini vermediği için, bu kişinin Çavuşoğlu olup olmadığı bilinmiyor.
 
Tartışmanın büyümesiyle Meclis Başkanı Köksal Toptan da devreye girdi. Toptan'ın AKP'li 8 üyeyi Türkiye'ye döndüklerinde toplantıya çağırdığı açıklandı. (Kaynak: CNN Türk)