BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,89
ALTIN 2.473,10
HABER /  GÜNCEL

Bu askerler otoyolda ne yapıyor?

Askerler gruplar halinde yollara dökülmüşler. Olay büyük de olsa sıralarını bozmuyorlar. Ne de olsa onlar asker..

Abone ol

Otoyol kenarına atılan izmaritler orman yangını çıkarıyor. Fotoğrafta yangına müdahaleye giden askerler görülüyor.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve jandarmaya bağlı motorize ekipler, tüm gün yol kenarlarını gezerek, vatandaşları uyarıyor.

Yaz aylarıyla birlikte yüksek orman yangını riskiyle karşı karşıya bulunan Ege Bölgesi'nde Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yangınlara müdahale çalışmalarının yanında yoğun önleyici tedbirlere de başvurdu.

 Jandarmayla yapılan protokolle, kentin değişik noktalarında oluşturulan 13 motorize ekip, otoyollarda piknik alanları ve kritik orman alanlarında devriye görevinde bulunarak, atılan sönmemiş izmaritlerin yol açacağı yangınları önlemeye çalışıyor.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü İlhami Alkan, yaz dönemiyle yangın ihbar sayısında büyük artış yaşandığına dikkati çekti. Günde ortalama 20 yangın ihbarı alındığını, bunların büyük çoğunluğunun büyümeden söndürüldüğünü ifade eden Alkan, yangınların önemli bir bölümünün de yol kenarlarında gerçekleştiğini söyledi.

Oluşturdukları ekiplerin yol kenarları, kritik orman ve piknik alanlarını gezdiğini, duman kontrolü yaptığını belirten Alkan, girişi yasaklanan orman alanları ve ateş yakılmaması gereken bölgelerin de denetlendiğini, burada görülen vatandaşların uyarıldığını dile getirdi.

"Bilinçlenme artıyor"

İzmir'de 5 yıl öncesine oranla yol kenarlarında çıkan yangın sayısının azaldığını, bunun bir bilinçlenme işareti olarak algılanabileceğini aktaran Alkan, "Orman yangınlarının en önemli nedeni dikkatsizlik. İnsanlar bu konuda bilinçlendikçe bu oranı düşürebileceğiz. Yol kenarlarına koyulan uyarı levhaları ve yapılan ilanlara rağmen maalesef bazı vatandaşlarımız araçlarından sönmemiş sigara izmaritlerini yol kenarına atıyor. Sönmemiş izmaritin kuru otları hızla tutuşturması ve orman alanlarına girmesiyle büyük yangınlar başlayabiliyor. Bu riski mümkün olduğu kadar azaltmak için çalışıyoruz. Ancak vatandaşların da bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Yol kenarında çıkan yangınlara karşı her yıl otların temizlenmesi için çalışma yapıldığını, ancak bu yıl yağışların bol olması nedeniyle otların tekrar büyüdüğünü ifade eden Alkan, tüm uyarılara rağmen giriş yapılmaması gereken alanlarda ateş yakarak piknik yapan vatandaşların görüldüğünü söyledi. Alınan önleyici tedbirler sayesinde şu ana kadar büyük bir yangının çıkmadığını dile getiren Alkan, yangınlara müdahale hızı ve gücünün ise önceki yıllara göre çok daha iyi olduğunu ifade etti.