BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,71
ALTIN 2.396,15
HABER /  GÜNCEL

Brüksel'in gündemi: Irak'ın geleceği

Irak’ın geleceğinin masaya yatırılacağı konferans Brüksel’de başlıyor. 80'den fazla ülkenin katılacağı konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tems

Abone ol

Avrupa Birliği ve ABD öncülüğüne Irak’ın geleceğinin tartışılacağı konferans Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün başlıyor. İki gün sürecek konferansa 80’den fazla ülke ve örgütten temsilciler katılıyor.

Ortadoğu turunu tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’in da katılacağı konferansa, AB Komisyonu Dışişleri Komiseri Javier Solana, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Irak Başbakanı İbrahim Caferi de yer alacak.

Irak konferansında Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil edecek. Abdullah Gül’ün toplantıda yapacağı konuşmada Ankara’nın Irak’a yönelik desteğini yinelerken, beklentileri dile getirmesi öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Gül’ün üzerinde duracağı konular arasında Irak’ın toprak ve siyasal bütünlüğünün korunması gereği yanı sıra, Irak’taki siyasal sürece bütün kesimlerin adil şekilde katılmasının önemi ve Ankara’nın anayasa yazım sürecine katkısı da yer alacak.

DESTEK MESAJI VERİLECEK

Toplantıda ana gündemi Irak yönetimine güvenlik, hukukun egemenliği ve yeniden yapılandırma konusunda destek vermek için atılabilecek adımlar oluşturuyor. Ayrıca Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinin, Irak’ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin döneminden kalan borçlarını silmeleri konusunda da yeniden anlaşma zemini sağlanmaya çalışılacak. Konferansın gündeminde, Irak’ın yeniden inşası aşamasında yapılacak mali yardımlar yer almıyor. Mali yardım gelecek ay Ürdün’de toplanacak ayrı bir konferansta ele alınacak.

Irak yönetiminin uluslarararası platformda temsil edildiği ilk büyük toplantı niteliğindeki konferansta, Irak Başbakanı İbrahim Caferi de 8 bakanla katılacak. Konferansta, “siyasi süreç”, “ekonomik sorunlar ve yeniden inşa” ile “kamu ve hukuk düzeninin sağlanması” adı altında üç başlık üzerinde durulacak.

ZEBARİ’DEN MALİ YARDIM ÇAĞRISI

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, konferans öncesinde uluslararası topluma, reformların yerine getirilmesi sürecinde ülkesine daha çok mali yardım yapması çağrısında bulundu. Zebari, başta Suriye olmak üzere Irak’a komşu ülkelere, sınırdan sızmaları önlemeleri konusunda işbirliği çağrısını da yineledi.

Öte yandan konferans için Brüksel’e giden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, burada Irak Başbakanı İbrahim El Caferi ile görüştü.

Kaynak: