BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İmam Hatipli'nin kaderi belli oluyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kamuoyunun 6 yıldır tepkisini çeken mevcut ÖSS sistemini değiştiriyor. Genel kurul sistemde ne gibi değişiklikler yapılacağına karar verecek.

Abone ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kamuoyunun 6 yıldır tepkisini çeken mevcut ÖSS sistemini değiştiriyor. Bugün İstanbul’da toplanacak YÖK Genel Kurulu, sistemde ne gibi değişiklikler yapacağına karar verecek.

Toplantı sonrasında ise YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yapılacak değişiklikleri açıklayacak. Meslek liselerinin önünde en büyük engel olarak gözüken katsayı sisteminde önemli bir değişiklik yapmayacak olan YÖK’ün, 0,8 olan katsayıyı 0,6’ya çekerek meslek liseleri ile genel liseler arasındaki puan farkını az da olsa yumuşatabileceği belirtiliyor.

Diğer taraftan YÖK, iletişim lisesi öğrencilerinin iletişim fakültelerine, meslek liselerindeki bilgisayar ve makine gibi bölüm mezunlarının ise mühendisliklere gitmesinin önünü açacak. İletişim fakülteleri iletişim liselerinin, mühendislikler ise meslek liselerindeki bilgisayar ve makine gibi bölümlerin devamı sayılacak.

Kendi bölümünün devamı niteliğindeki bölümleri tercih edenlerin ortaöğretim başarı puanı 0,8 ile çarpıldığı için buralardaki öğrencilerin şansları oldukça yükselecek. ÖSS’de, lise son sınıf müfredatından daha fazla soru çıkması için de çalışmalar sürdürülüyor.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 26 Haziran’da yapılacak ikinci YÖK Genel Kurulu’na katılarak kurula başkanlık edecek. Çelik, genel kurul toplantısında ÖSS, yeni üniversitelerin kurulması ve yükseköğretimle ilgili hükümetin görüşlerini üyelerle paylaşacağını söyledi. Çelik, meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte karşılaştığı katsayı sorunuyla ilgili olarak da, şunları söyledi:

“Hepimiz çok iyi biliyoruz ki katsayı problemi yokken de mesleki ve teknik eğitim mezunları üniversiteye yüzde 2,5-3 oranında girebiliyorlardı. Ama katsayı engeli gelince, bu, psikolojik bir bariyer oluşturdu. Buradaki temel problem şu andaki ÖSS soru stilinin ve sisteminin lise müfredatıyla örtüşmemesidir. Mademki problem teşhis edilmiştir, tedavisi de bellidir.”

Haber: İbrahim Asalıoğlu
Kaynak: www.zaman.com.tr