BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Broker eylemi borsayı kilitleyecek

Borsada yarın ortalık karışacak. Brokerler eyleme gidiyor. Nedeni de uyuyan bir yasanın uyandırılması. Olay şu;

Abone ol

Türkiye'deki sermaye piyasaları yeni bir döneme sancılı başlangıç yapıyor. Borsaya uzaktan erişimin toplam işlem hacminin yüzde 75'lere varmasıyla birlikte İMKB'de aracı kurumların tutabileceği broker sayısı 2'ye indiriliyor.

Böylece 5 broker'ı olan da 25 broker'ı olan arasında bir fark kalmayacak. 1 Ocak 2009'da yürürlüğe girecek uygulamayı işsiz kalması muhtemel brokerlar yarın seans salonuna girmeyerek protesto edecek.

İki yıl önce yayınlanan ve bugüne kadar hayata geçirilmeyen SPK'nın bu tebliği önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek. Uyuyan bu tebliğin uyandırıldığı dün aracı kurumlara bir yazıyla iletilince kıyamet koptu.

Haberi duyan yaklaşık 600 broker dün İMKB'deki kafeteryada bir toplantı yaptı. Tebliğin değiştirilmesi için harekete geçmeye karar veren brokerler, ilk eylemini yarın gerçekleştirecek. ExAPI ile birlikte işsiz kalma ile karşı karşıya olduklarını bilen brokerlar ilk olarak cuma günü (yarın) seansa girmeme kararı aldı.

Aslında hisse alım-satım emirlerinin yüzde 75'i ExAPI adlı elektronik sistem üzerinden geçiyor. Ancak programın ekstra bir maliyeti olduğu belirtiliyor ve brokerlık sistemine göre müşteriye daha yüksek bir maliyeti olacağı iddia ediliyor. (Sabah)