BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Böyle giderse bal yemek hayal olacak!

Muğla'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle bal hasadı yapılamadı.

Abone ol

Muğla'da mevsim normalleri üzerinde görülen hava sıcaklığı nedeniyle çeşitli bölgelerden Muğla'ya gelen arıcılar bal üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle bal hasadı yapamadan bölgeden ayrılıyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla'da yaşanan kuraklığın bal üreticilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, Muğla bölgesinde çam balı üretiminin azaldığını söyledi.

Muğla'da yaşanan aşırı sıcaklar ve bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bal üreticilerine destek verilmesi gerektiğini belirten Şahin, ''Bölgemizin az yağış alması, yaşanan ısı kayıpları ve ısının zaman zaman aşırı yükselmesi nedeniyle ciddi bir kayıp yaşandı. Dolayısıyla Ağustos ve Eylül ayında arıcılarımızın sağım yapması gereken iki sağımlık periyot tamamen kaybedildi. Şuana kadar hiç bir arıcımız çam balı hasadı yapamadı.''

Üretici zarar etti

Türkiye'deki çam balının büyük kısmının Muğla ve ilçelerinde üretildiğine işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

''Olumsuz hava şartları nedeniyle bal üretilemedi. Çam balı üretiminin önemli merkezi konumundaki Muğla'da etkili olan sıcaklar da çam balı üretimini düşürdü. Çam balı üretimi için Türkiye'nin dört bir yanından arıcılar, arılarını her yıl Muğla'ya getiriyordu. Ancak bu yıl bölgemizde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle üreticilerin büyük bölümü arılarını bölgeye getirmedi. Muğla'ya gelen arıcılar da elleri boş döndü. Hepsi büyük zarara uğradılar. Biz satışa arz ettiğimiz balı Ağustos ve Eylül ayında yapıyorduk fakat bu yıl bu mümkün olmadı ve arıcılarımızda bunun sıkıntısı içerisinde 2 ay önceden bölgemizi terk etmeye başladı.''

Üretici sayısı da düşüyor

MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, Muğla'da 5 bin 950 ailenin arıcılıkla geçimini sağladığına işaret ederek, ''Muğla'ya geçen yıl değişik bölgelerden bin 50 aile arıcılık yapmaya gelirken bu yıl bölgemize gelen aileler de yaklaşık yüzde 75 azalma oldu. Bölgeye gelen arıcılar ise 'belki bal olur' ümidiyle gelmişti. Bu aileler ise artık dönüş hazırlığı yapıyor. Bölgemize gelen arıcılar boşuna gelmiş oldular ve büyük zarar ettiler. Çünkü her bir nakil yaklaşık 3 bin TL'ye mal oluyor. Dolayısıyla bir arıyı bir yerden bir yere naklettiğiniz zaman 5 bin lira masraf oluşturuyor. Arıcılarımız bırakın bal almayı 5 bin TL zararla bu sezonu kapattı'' diye konuştu.